Afgelopen herfst vierde de Hot Spot Gender and Power in Politics and Management, een interdisciplinaire groep onderzoekers, zijn tiende verjaardag. Hoewel er in het verleden al veel successen zijn behaald, liggen er nog veel nieuwe uitdagingen op de onderzoekers te wachten. “Er moet nog veel werk worden verzet.”
Genderonderzoek heeft een lange geschiedenis in Nijmegen. “Onze Hot Spot was al een ‘hot spot’ voordat dit begrip bekendheid kreeg”, zegt Yvonne Benschop, hoogleraar Organisational Behaviour bij de afdeling Bedrijfskunde. “Interdisciplinaire samenwerking maakt al sinds de oprichting van deze faculteit deel uit van onze structuur en we doen al heel lang onderzoek naar gendervraagstukken vanuit verschillende theoretische perspectieven. Toen de faculteit interdisciplinaire samenwerking wilde formaliseren in zogenaamde Hot Spots, zagen we dat als een kans om te institutionaliseren wat er al was.”
Leden van de Hot Spot nemen deel aan een breed scala aan onderzoeksprojecten over organisatieverandering; lichaams- en identiteitspolitiek; intersectionaliteit; globalisering en transnationaal feminisme. Benschop: “We werken samen met alle disciplines van de Faculteit der Managementwetenschappen: van sociale geografie en openbaar bestuur tot economie, ruimtelijke ontwikkeling, bedrijfskunde en politicologie.” “We bieden verschillende standpunten voor disciplinaire kwesties”, zo voegt universitair hoofddocent Global Security Governance Jutta Joachim hieraan toe. “Ons doel is het ontrafelen van de veronderstellingen die voor waar zijn aangenomen en de aandacht vestigen op de rol die gender speelt.”