Ook burgerlijke stand Curaçao gedigitaliseerd en onderzocht

Samen met het Nationaal Archief Curaçao en de University of Curaçao gaan historisch demografen van de Radboud Universiteit vanaf 1 januari aan de slag om de burgerlijke stand van het eiland te reconstrueren en digitaliseren. Het onderzoek onder leiding van Jan Kok en Coen van Galen wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van 200 duizend euro van het Platform Digitale Infrastructuur SSH. Met de bron kan onderzoek gedaan worden naar de doorwerking van de slavernij over de generaties op het eiland.

Met het geld gaan de onderzoekers de gehele bevolking van Curaçao tussen 1839 en 1950 reconstrueren en digitaliseren. Daarmee ontstaat een bron die het algemene publiek kan gebruiken voor genealogisch onderzoek. Daarnaast biedt het nieuw licht op de geschiedenis van de Caraïben, de koloniale samenleving en slavernij. Uniek aan Curaçao is dat het eiland de meest complete bronnen heeft op het gebied van slavenregisters en burgerlijke stand van het Caraïbisch gebied.

Curaçao en Suriname

Projectleider Coen van Galen is blij: ‘Dit is een aanvulling op ons lopende onderzoek in Suriname. We kunnen nu ons team uitbreiden met een gespecialiseerde onderzoeker. Samen met onze grote groep vrijwilligers gaan we nu de Curaçaose Burgerlijke stand combineren met de slavenregisters van het eiland en ook vergelijken met de slavenregisters en burgerlijke stand van Suriname.’

Volgens van Galen is de toevoeging van de burgerlijke stand van Curaçao interessant voor het lopende onderzoek naar slavernij aan de Radboud Universiteit omdat het een extra perspectief op de doorwerking van slavernij over de generaties biedt. ‘Curaçao was in de negentiende eeuw een handelseiland en geen plantagekolonie, zoals Suriname. Dat betekent dus een andere bevolkingssamenstelling en ook een andere doorwerking van de periode van slavernij op de burgers van het eiland.’

De Historische Database Suriname en Curaçao is een project om de volledige bevolkingen in kaart te brengen van Suriname en Curaçao vanaf 1830 tot 1950. Het project is een initiatief van historici van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Radboud Universiteit in samenwerking met de Nationale Archieven van Suriname, Curaçao en Nederland, de University of Curaçao en HSNDB. Het project wordt mogelijk gemaakt met steun van PDI SSH, NWA en de Henkel Stiftung.

Meer weten? Neem contact op met

  • Coen van Galen, coen.vangalen [at] ru.nl (coen[dot]vangalen[at]ru[dot]nl), 06-42235325
  • Jan Kok, jan.kok [at] ru.nl (jan[dot]kok[at]ru[dot]nl)
  • Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl), 024 361 6000
  • https://www.ru.nl/slavenregisters/