Growing cells on synthetic PIC gel could save millions of mice

Paul Kouwer ontvangt beurs voor ontwikkeling proefdiervrije mini-orgaantjes

Paul Kouwer heeft samen met zijn projectgroep een Create2Solve-beurs van ZonMw ontvangen voor zijn project ‘Transition to Animal-Free Organoids’ (TRAFO). Met de beurs, ter waarde van 100.000 euro, ontwikkelen de Radboud-onderzoekers samen met HUB Organoids een proefdiervrije methode om mini-orgaantjes (organoïden) te kweken.

Belangrijke stappen in de ontwikkeling van geneesmiddelen kunnen al gezet worden zonder het gebruik van proefdieren. Wetenschappers kunnen bijvoorbeeld al proefdiervrije mini-orgaantjes kweken in het lab. Echter, het materiaal waarop deze mini-orgaantjes kunnen groeien, wordt gemaakt uit muistumoren. Hiervoor worden jaarlijks miljoenen muizen gekweekt en gedood. Bovendien is het materiaal variabel, zodat resultaten van kweken niet altijd goed met elkaar te vergelijken zijn.
Om deze nadelen op te lossen, gaan wetenschappers van de Radboud Universiteit nu samen met HUB Organoids werken aan een optimale toepassing van een synthetisch alternatief: de PIC-gel.

PIC-gel

Uit eerder onderzoek bleek al dat de synthetische PIC-gel, die aan de Radboud Universiteit ontdekt en ontwikkeld is, geschikt is om menselijke cellen in te kweken. Kouwer: “We hebben al data verzameld dat de PIC-gel ook goed kan werken voor organoïden, maar met deze subsidie kunnen we groei en ontwikkeling van de mini-orgaantjes verder optimaliseren. Ik wil aantonen dat de PIC-gel niet alleen net zo goed kan werken, maar ook nog eens proefdiervrij en praktischer in gebruik is. Het is natuurlijk fantastisch om dat te kunnen doen in nauwe samenwerking met HUB. Dat is de internationale Key Opinion Leader in organoïden onderzoek en toepassing.”

Tijdens fase 1 van het TRAFO-project gaan wetenschappers de PIC- gel optimaliseren voor het maken en gebruiken van mini-darmen. De subsidie bestaat echter uit twee fases; voor de meest succesvolle projecten wordt de tweede fase gehonoreerd.

Kouwer: “In de tweede fase wil ik alles wat we hebben geleerd van de darm-organoïde experimenten veel breder uitrollen, bijvoorbeeld door andere organoïden te kweken en door de hele kweek 100% proefdiervrij te maken. Tegelijkertijd wil ik dan onderzoeken of onze organoïden meer lijken op de menselijke organen, dan de modellen die nu beschikbaar zijn. Waar ik heel erg naar uitzie, is dat deze fase de mogelijkheid geeft om de gel daadwerkelijk naar de markt te brengen, via een spin-off van de Radboud Universiteit. Dat zorgt ervoor dat de gel veel beter beschikbaar wordt voor het bedrijfsleven en voor de onderzoeksgemeenschap. En dat we niet meer afhankelijk zijn van miljoenen muizen voor onze organoïde experimenten.”