Paul Verschure benoemd tot hoogleraar Neuroengineering

Paul Verschure is per 15 maart 2022 benoemd tot hoogleraar Neuroengineering aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.

Het onderzoek van Verschure richt zich op het begrijpen van de geest en het brein om dit begrip vervolgens om te zetten in duurzame toepassingen voor het bevorderen van de menselijke conditie. Verschure maakt daarbij gebruik van kennis uit de hersentheorie, gedetailleerde rekenmodellen, robots en empirisch en klinisch onderzoek.

Paul Verschure benoemd tot hoogleraar Neuroengineering

'De vele uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd, nodigen ons uit om opnieuw na te denken over technologie en ons te laten leiden door de efficiëntie en robuustheid van biologische systemen', stelt Verschure. 'Mijn missie bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour is het bouwen van een nieuw programma in Neuroengineering met het doel geavanceerde technologieën van, met en voor de hersenen te bouwen en deze op te schalen door middel van samenwerkingen met de vele uitstekende wetenschappers in de Donders/Radboud-omgeving en daarbuiten.'

Over Paul Verschure

Paul Verschure (Hilversum, 1962) studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde in 1988 af en promoveerde aan de Universiteit van Zürich met zijn proefschrift 'The self-organization of adaptive behaviour'. In 1991 trad Verschure toe tot het AI-lab van Rolf Pfeifer aan de Universiteit van Zürich en in 1993 met Nobelprijswinnaar Gerald Edelman aan het Neurosciences Institute in La Jolla. Daarna sloot hij zich aan bij het computationele neurowetenschappelijke laboratorium van Terry Sejnowski aan het Salk Institute. In 1996 trad Verschure toe tot het Institute of Neuroinformatics aan de ETH Zürich, waar hij zijn eigen onderzoeksgroep specs-lab.com oprichtte. In 2006 werd hij aangesteld als hoogleraar bij het Catalan Institute of Advanced Studies van University Pompeu Fabra.

Verschure heeft de afgelopen tien jaar meer dan tweehonderd gastcolleges verzorgd op scholen en conferenties. Daarnaast verkleint hij de grens tussen de wetenschap en de maatschappij door het organiseren van verschillende tentoonstellingen. Tijdens zijn loopbaan won Verschure meerdere prestigieuze prijzen, waaronder de European Research Council Advanced Grant 2014, European Innovation Council Award 2022 en de Universitat Pompeu Fabra Obra Social prijs 2015 voor de maatschappelijke impact van onderzoeksresultaten.

Meer weten? Neem contact op met

  • Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl), 024 361 6000

Contactinformatie

Thema
Hersenen