Met de juiste planten kan veen weer herstellen en dat is goed nieuws voor de natuur
Wetlands, zoals venen en moerassen, zijn in Nederland grotendeels verdwenen. Door middel van vernatting en de groei van de juiste planten, kunnen wetlands weer hersteld worden. Dat blijkt uit onderzoek van Renske Vroom van de Radboud Universiteit.
ERC Starting Grants voor onderzoek naar sociale angst, liegende politici en meer
Vier onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Ze krijgen een subsidie van maximaal 1,5 miljoen euro, waarmee ze een eigen onderzoeksgroep vormen en hun onderzoek kunnen uitbreiden.
Baby’s die meer verschillende mensen leren kennen, stappen later makkelijker over hun vooroordelen heen
Baby’s die in hun eerste levensjaren meer verschillende sociale contacten hebben, kunnen op 17-jarige leeftijd makkelijker over hun vooroordelen heen stappen. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschapper Saskia Koch van de Radboud Universiteit.
Waarom strategisch procederen in asielrecht vaker voorkomt
Jurist Kris van der Pas onderzocht waarom en hoe verschillende Europese organisaties op strategisch wijze procederen. Zij promoveert op dit onderwerp op 10 september aan de Radboud Universiteit.
De output van computers loopt altijd achter, het recht kijkt vooruit
Automatisering van het recht is risicovol, en daarom is het belangrijk dat de juridische informatica van de toekomst door juristen en informatici samen ontwikkeld wordt en in lijn is met rechtsstatelijke waarborgen, aldus Mireille Hildebrandt.
Tieners herkennen risicogedrag in films en series, maar zijn niet altijd kritisch
Als tieners risicogedrag zoals drinken, roken of druggebruik zien in films of series, vinden ze het soms moeilijk te doorzien of het realistisch is of niet. Dat blijkt uit onderzoek van Anne Sadza van de Radboud Universiteit.
Politieke vaardigheden essentieel voor leiders bij organisationele veranderingen
In het snel veranderende ondernemingsklimaat zijn organisatieveranderingen onvermijdelijk. Toch mislukt circa 60% daarvan. Leiders spelen een cruciale rol bij verandering, maar daar is meer nodig dan alleen traditionele leiderschapsvaardigheden.
Wereld vol conflict vraagt om internationale gerechtshoven met meerdere functies
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is de laatste jaren drukker dan ooit: het wordt gevraagd om oordelen te vellen en adviezen te geven over conflicten in onder andere Gaza, Oekraïne en Myanmar, en beslecht grensconflicten wereldwijd.
Astronomen vragen publiek te helpen bij het vinden van nieuwgevormde zwarte gaten
Het Dutch Black Hole Consortium heeft een achttalige versie van de BlackHoleFinder-app gelanceerd waarmee burgers over de hele wereld kunnen helpen bij het identificeren van nieuwgevormde zwarte gaten.
Hard nadenken ‘doet pijn’
Mentale inspanning is altijd onplezierig. Dat blijkt uit een uitgebreide studie van Radboud-onderzoekers onder mensen uit verschillende landen en beroepsgroepen.
Eindelijk emissielijn ontdekt in gammaflits
Een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van de Maria Edvige Ravasio (Radboud Universiteit), heeft voor het eerst een emissielijn ontdekt in het spectrum van een gammaflits.
Vrouwen komen er op streamingdiensten en omroepen nog steeds bekaaid vanaf
De representatie van vrouwen, etnische minderheden, senioren en seksuele minderheden op streamingdiensten en bij reguliere omroepen blijft achter.
Kosmische vingerafdrukken van zwavelringen gevonden
Een team wetenschappers van HFML-FELIX bij de Radboud Universiteit heeft in het laboratorium de kosmische vingerafdrukken van zwavelringen gevonden.
NWO Veni-beurzen voor onderzoek naar privacy in het strafrecht, mijnbouw en malaria
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vijftien jonge onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc een Veni-beurs toegewezen.
Klimaatraad adviseert overheid: Handel doortastend en met beleid op CO2-verwijdering om klimaatdoelen te halen
Er is actief overheidsingrijpen nodig om CO2-verwijdering uit de atmosfeer voor elkaar te krijgen. Dat adviseert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR), waarvan Radboud Universiteit-onderzoeker Heleen de Coninck plaatsvervangend voorzitter is.
Stijgende zeespiegel nu al gevaarlijk voor kustvogels zoals de scholekster
Door de stijgende zeespiegel zal het aantal scholeksters op drie Waddeneilanden de komende 100 jaar met 56 tot 79 procent extra afnemen. Dat blijkt uit onderzoek van de James Cook University in Australië en de Radboud Universiteit.
Hoe Meta, Google en anderen 'open-washing' toepassen op generatieve AI
Uit nieuw onderzoek blijkt dat bedrijven zoals Meta en Google zich op grote schaal schuldig maken aan 'open-washing': het claimen van openheid terwijl daadwerkelijke controles worden omzeild.
Middernachtzon op Spitsbergen: op expeditie naar fytoplankton
Op 5 juli vertrekken zullen vijf wetenschappers van de Radboud Universiteit onder leiding van Wytze Lenstra monsters nemen van de zeebodem en de waterkolom in één van de fjorden van Spitsbergen.
Bacteriën plaaginsect houden planten voor de gek
Uit promotieonderzoek van microbioloog Magda Rogowska-Van der Molen blijkt dat de bacteriën van de zuidelijke groene schildwants het insect beschermen tegen schadelijke stoffen van gewassen zoals tomaten.
Hoe AI kan helpen om blinde mensen weer te laten zien
Meer dan 40 miljoen mensen op de wereld zijn blind. Wetenschappers zijn bezig met het ontwikkelen van implantaten in de hersenen waarmee blinde mensen weer een beetje kunnen zien, bijvoorbeeld een patroon van een tram of een fietser.