handen in regenboogkleuren

Publicatie: Creativiteit in het hoger onderwijs

Lerarenopleider en universitair docent Martina van Uum schreef samen met collega's Kim van Broekhoven, Paulien Meijer, Evelyn Kroesbergen en Jojanneke Huck een artikel waarin uitdagingen worden beschreven die studenten ervaren bij het evalueren en doorontwikkelen van ideeën. Ook wordt ingegaan op strategieën die docenten inzetten om studenten te helpen omgaan met deze uitdagingen.

Hieronder volgt in het Engels een samenvatting van het artikel:

Creativity should be cultivated in higher education to tackle the increasingly complex healthcare problems; however, despite this need for novelty, students collaborating in groups to solve a complex problem often seek consensus around low-novelty ideas. This study aims to explore the challenges higher education student groups face while evaluating and improving creative ideas, and to identify teaching activities that overcome these challenges. A qualitative study was conducted using semi-structured interviews with 14 teachers from the “innovation project” at Radboud university medical center in Netherlands.

The results show that student groups face challenges in balancing the goals of novelty and usefulness in their search for creative ideas, often selecting either novel ideas that are infeasible or ineffective, or useful ideas that already exist. Furthermore, teachers also identified problematic group dynamics as a challenge in the idea evaluation process. To overcome these challenges, teachers reported using cognitive, affective, metacognitive, and sociocommunicative teaching activities. In conclusion, higher education students may not develop their most creative ideas even when creative solutions are required.

This study highlights the importance of teaching higher education students to skillfully manage the twin goals of novelty and usefulness in their search for creative solutions, while also dealing with group dynamics.

Literatuurverwijzing

Van Broekhoven, K., van Uum, M. S. J., Meijer, P., Kroesbergen, E. H., & Huck, J. (2024). Creativity in Higher Education: Teaching Activities during Student Groups’ Idea Evaluation Process. Creative Education, 15, 777-814.

Organisatieonderdeel
Radboud Docenten Academie