PiCard logo
PiCard logo

Radboud spin-off 'PiCard Systems' ontvangt financiering voor volgende stappen in ontwikkeling kwantumcomputers

Spin-off van Radboud Universiteit PiCard Systems heeft financiering gekregen van Vroegefasefinanciering Gelderland (VFF Gelderland) voor hun onderzoek naar technologische knelpunten in de ontwikkeling van kwantumcomputers. Het fundament voor deze technologie werd gelegd door 10 jaar onderzoek in samenwerking met University of Surrey, UCL en de Radboud Universiteit, mogelijk gemaakt door de intense lasers en hoge magneetvelden van HFML-FELIX. Met de financiering van VFF Gelderland kan PiCard Systems toewerken naar de lancering van hun eerste product.

Complexe weg naar kwantumcomputers 

Quantum computing heeft een enorm potentieel bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen in materialen, farmaceutica en andere complexe problemen. Maar ondanks de rekenwinst zijn er nog steeds uitdagingen te overwinnen met betrekking tot de kwantumnatuur van de rekeneenheden (qubits). Voor verwerken van kwantuminformatie bestaat nog geen standaardtechnologie, de ontwikkeling daarvan is een sleutel tot het optimaal benutten van deze krachtige machines. Door de wetten van de kwantummechanica kan een qubit bijvoorbeeld niet gekopieerd worden, omdat de toestand ‘instort’ zodra hij gemeten wordt. Dit maakt het opslaan van informatie in een kwantumtoestand moeilijk. PiCard Systems werkt specifiek aan deze en andere technologische knelpunten. Dat verbetert de output en maakt gebruik in de praktijk mogelijk. Viktoria Eless, oprichter van PiCard Systems: “Dit zijn belangrijke stappen om de langverwachte doelen van quantum computing te bereiken.”

PiCard: Kwaliteitscontrole als eerste stap

Een eerste stap naar een standaardmethode voor het opslaan van qubits is het controleren van hun kwaliteit. Daarom heeft PiCard Systems een kwaliteitscontrolesysteem ontwikkeld dat over een groot oppervlak optisch scant, waardoor defecten snel kunnen worden opgespoord. Dit maakt het systeem in de toekomst schaalbaar voor grote productievolumes. "Met deze financiering willen we ons kwaliteitscontrolesysteem ontwikkelen van een proof-of-principle tot een proof-of-concept, waarbij we aantonen dat het product in de praktijk werkt zodat we het kunnen verkopen aan gebruikers van kwantumcomputers. Dat is voor ons het begin; uiteindelijk willen we een complete oplossing voor kwantumgeheugen ontwikkelen," zegt Eless.

"Quantum computing wordt steeds volwassener. In Nederland en zeker in Oost-Nederland is een ecosysteem ontstaan van bedrijven en kennisinstellingen die werken aan de ontwikkeling van deze sleuteltechnologie. Een uitdaging hierbij is dat het ontbreekt aan ondersteunende hardware, zoals opslag. Die hardware is nodig als we de potentie van kwantumtechnologie willen benutten. PiCard Systems heeft een deel van de oplossing in handen,” vertelt Jacob Issa, investment manager Tech bij Oost NL, fondsmanager van VFF Gelderland.

Alleen in Nijmegen

Het werk is het resultaat van fundamenteel onderzoek in het HFML-FELIX Laboratorium, aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De intense lasers in combinatie met een hoog magneetveld creëren de noodzakelijke voorwaarden voor fundamenteel onderzoekswerk, dat elders in de wereld niet gedaan had kunnen worden. “Zonder de steun van het hele team bij FELIX was het niet mogelijk geweest om zover te komen”, aldus Viktoria Eless.

Volgende stap

In de winter van 2022 ontving PiCard Systems dankzij Prof. Britta Redlich een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om de commerciële haalbaarheid van het concept uit te testen. Het onderzoek gaat door en wordt mogelijk gemaakt door de geweldige steun van het hele HFML-FELIX-team en er liggen spannende en uitdagende uitdagingen in het verschiet, maar met deze financiering begint een nieuw hoofdstuk. Eless: "Het kwaliteitscontrolesysteem zal getest moeten worden met de verschillende materiaalcombinaties die gebruikt worden, maar het is erg spannend om binnen bereik te zijn van het verbeteren van de qubitkwaliteit en het wegnemen van een bottleneck voor fabrikanten! We groeien als team en leggen de basis van onze technologie. Het is tijd om naar buiten te treden."

Over VFF Gelderland

Oost NL is fondsmanager van Vroegefasefinanciering Gelderland (VFF Gelderland), een instrument gefinancierd door de provincie Gelderland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Startup-supporter Mercator Launch hielp het bedrijf bij de aanvraagprocedure.

FELIX laboratorium