Radboud Universiteit en Logoclicks slaan handen ineen voor innovatieve afasie-app

Het is zo normaal om te kunnen praten, je denkt er haast niet over na. Toch is voor meer dan 30.000 mensen met afasie in Nederland ‘gewoon praten’ niet vanzelfsprekend. Daarom bundelen Radboud Universiteit en Logoclicks hun krachten om met SimpTell één platform te creëren voor mensen met afasie. Dit platform geeft mensen met afasie concrete handvatten om zich weer te kunnen uiten. 

Therapie-app SimpTell is speciaal ontwikkeld voor mensen met blijvende Broca-afasie. Een vorm van afasie, veroorzaakt door niet-aangeboren hersenletsel, waarbij vooral het uiten van gesproken en geschreven taal verstoord is. Snel en foutloos goede zinsconstructies maken is moeilijk. Hierdoor missen mensen met Broca-afasie aansluiting in gesprekken met familie en vrienden en is het een grote uitdaging om zich verstaanbaar te maken in de buitenwereld.

Week van de Afasie

Het idee voor SimpTell ontstond vanuit toegepast onderzoek van drie wetenschappers aan de Radboud Universiteit, Marina Ruiter (Centre for Language Studies), Ardi Roelofs (Donders Instituut) en Vitória Piai (Donders Instituut en Radboudumc). Ruiter onderzocht of een combinatie van beeld en woorden kon zorgen voor een andere manier van praten bij mensen met afasie. Een manier van praten die kort en bondig is. De communicatie verloopt daardoor sneller, maar toch duidelijk. Vervolgens zijn deze bevindingen door de drie wetenschappers doorontwikkeld in de SimpTell app, binnen het wetenschappelijke zwaartekrachtprogramma ‘Language in Interaction’.

Om deze innovatieve app naar de markt te brengen en beschikbaar te maken voor mensen met afasie zocht Radboud Universiteit een maatschappelijke partner. Die vond ze in Logoclicks Development, het bedrijf dat Afasietherapie.nl en Afasietherapie.be ontwikkelde. 'Vanuit wetenschappelijk onderzoek is het ons gelukt een oplossing te ontwikkelen voor de dagelijkse praktijk. De samenwerking met Logoclicks biedt nu de mogelijkheid om SimpTell een maatschappelijke toepassing te geven en echt naar mensen met afasie te brengen', aldus Ruiter.

Medeoprichter van Logoclicks, Jan Pons, voegt daaraan toe: 'Het Nederlands taalgebied is niet zo heel groot, maar wel heel versnipperd. Daarom is de Week van de Afasie een mooie gelegenheid om dit belangrijke topic extra onder de aandacht te brengen. We zijn heel blij met de samenwerking met de Radboud Universiteit om SimpTell en Afasietherapie.nl te combineren tot één slimme eHealth oplossing. Het is zo belangrijk dat er gezamenlijk gewerkt wordt aan therapiehulpmiddelen voor deze groep mensen waarvoor communicatie niet vanzelfsprekend meer is.'

SimpTell

Therapie-app SimpTell leert de gebruiker continu in telegramstijl te spreken, zoals ‘Beroerte gehad. Nu anders praten.’ Het spreken in telegramstijl vormt een optimale aanpassing aan chronische Broca-afasie. Echter, intensieve therapie is nodig om deze manier van spreken te automatiseren en daarmee het (onherstelbaar verstoorde) spreken in volledige zinnen te onderdrukken.

Logoclicks

Logoclicks biedt online therapie voor mensen met afasie onder begeleiding van professionele logopedisten op Afasietherapie.nl en Afasietherapie.be. Logoclicks ontwikkelde dit platform om logopedisten te helpen om, op eenvoudige wijze, een grote variatie aan maatwerkoefeningen op woordniveau samen te stellen. Personen met afasie kunnen deze oefeningen ook thuis zelfstandig maken om zo hun taalvaardigheid te verbeteren.

Meer weten? Neem contact op met

  • Marina Ruiter, m.ruiter [at] let.ru.nl (m[dot]ruiter[at]let[dot]ru[dot]nl)
  • Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl, 024 361 6000