Rubicon-beurs voor drie onderzoekers Radboudumc

Drie onderzoekers van het Radboudumc hebben Rubicon-financiering ontvangen van NWO/ZonMw. Daarmee kunnen Elke Muntjewerff, Laura de Vries en Laurens van de Wiel twee jaar lang onderzoek gaan doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. Het Rubicon-programma is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Elke Muntjewerff - Verstoorde celcommunicatie in diabetes type 1

Patiënten met diabetes type 1 zijn afhankelijk van insuline en hebben levenslang medicatie nodig. In deze patiënten is de communicatie tussen immuun- en zenuwcellen verstoord. Het doel van dit onderzoek is om de communicatie tussen deze cellen in beeld te brengen om te begrijpen waarom mensen diabetes type 1 ontwikkelen.

Laura de Vries - Mug-parasiet interacties: een ongenode gast voor het avondeten

Muggen verspreiden de verschrikkelijke ziekte malaria door een bloedmaal te nemen van mensen die geïnfecteerd zijn met een malariaparasiet. De onderzoeker gaat uitzoeken hoe parasieten deze voedingsmiddelen gebruiken om zich te kunnen ontwikkelen zodat er nieuwe manieren gevonden kunnen worden om verspreiding van malaria te voorkomen.

Laurens van de Wiel - Het vinden van diagnoses binnen verborgen DNA koppelingen

Hoe kunnen veranderingen in het DNA leiden tot ziekte? Vaak een onbeantwoorde vraag. Nieuwe technologieën die verder kijken dan alleen het DNA bieden nieuwe kennis. Laurens van de Wiel gaat bioinformatica methodieken ontwikkelen die verschillende informatiebronnen combineert om verborgen koppelingen in het DNA te vinden en ziektes dus beter te kunnen verklaren.

Start van carrière in topinstituut

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor hun onderzoek.

In totaal gaan 21 Rubicon-onderzoekers, onder wie de drie van het Radboudumc, voor 24 maanden naar het buitenland. Een laureaat gaat 12 maanden weg. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO/ZonMw zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro, verdeeld over 3 ronden).

Meer weten? Neem contact op met