Rubicon-subsidie voor Joe Rodd en John van de Wetering

John van de Wetering, onderzoeker bij de quantum-groep van het Institute for Computing and Information Sciences, en taalonderzoeker Joe Rodd van het Centre for Language Studies ontvangen een Rubicon-financiering van de NWO. Daarmee kunnen ze onderzoekservaring opdoen aan een buitenlandse instelling.

Joe Rodd gaat voor twee jaar naar het Institute for Linguistics, aan de Universiteit van Keulen, om onderzoek te doen naar intonatie. Bestaande theorieën over hoe intonatie werkt komen niet overeen met resultaten van recente experimenten. Het project van Rodd gebruikt burgerwetenschap via internet om intonatiepatronen die verschillen op cognitief niveau te identificeren. Dit zal duidelijk maken hoe intonatie wordt voorbereid en begrepen.

Onderzoeker John van de Wetering gaat zich in Oxford de komende twee jaar bezig houden met quantumberekeningen aan de hand van diagrammen. Zijn project onderzoekt een nieuwe manier van het beschrijven van berekeningen op quantumcomputers: met diagrammen. Dit laat de onderzoeker simplificaties vinden die ervoor zorgen dat anders te gecompliceerde berekeningen alsnog op bestaande gelimiteerde quantumcomputers uitgevoerd kunnen worden.

Rubicon-beurzen

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. 99 onderzoekers dienden een aanvraag in voor deze Rubicon-ronde, waarvan er 16 zijn gehonoreerd.

Meer weten? Neem contact op met

• Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nlclass="externLink" of 024 361 6000

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.