Archief ANA
Archief ANA

Slavernijverleden Aruba en St. Eustatius vanaf nu online inzichtelijk

Eilandgemeenschappen als Aruba en St. Eustatius werden hard getroffen door slavernij. Dat blijkt uit de databases Aruba: slavernij en emancipatie, 1840-1863 en Sint Eustatius: Borderellen en emancipatieregister, 1862-1863 die op 29 juni worden gepubliceerd op de websites van het Archivo Nacional Aruba (ANA) en het Nationaal Archief in Den Haag. Via de databases kunnen mensen zelf onderzoek doen naar slavernij op Aruba en St. Eustatius, bijvoorbeeld door te zoeken op de achternamen die voorouders in 1863 kregen bij de Emancipatie.

Aruba: slavernij en emancipatie, 1840-1863

In de database Aruba: slavernij en emancipatie, 1840-1863 is de slaafgemaakte bevolking van Aruba te volgen in de laatste 25 jaar van slavernij, tot en met de Emancipatie in 1863. Het gaat om zo’n 1000 mensen, waarvan er 450 vrijkwamen in 1863 (een vijfde van de Arubaanse bevolking). Voor de database is gebruikt gemaakt van een breed palet aan archiefbronnen, waaronder het register van Emancipatie uit 1863, borderellen, registers van geboorte en overlijden van slaafgemaakten, rekwesten en notariële akten met informatie over de koop en verkoop en manumissies van de slaafgemaakten.

Database Aruba
Database Aruba

Sint Eustatius: Borderellen en emancipatieregister, 1862-1863

De database Sint Eustatius. Borderellen en emancipatieregister, 1862-1863 is een overzicht van iedereen die in slavernij leefde en vrijkwam in het laatste jaar van slavernij. Het gaat om 1200 mensen, ongeveer twee derde van de bevolking van Sint Eustatius in dat jaar. De informatie die gevonden kan worden omvat voornamen, de achternaam die mensen kregen in 1863, familierelaties, beroep, religie en namen van slaveneigenaren en plantages. De database is gebaseerd op de borderellen (lijsten met mensen per slavenhouder) en het Emancipatie namenregister van St. Eustatius.

Achtergrond van beide databases

De publicatie van de dataset Aruba was een initiatief van ANA-directeur Raymond Hernandez en Coen van Galen van de Radboud Universiteit/Historische Database Suriname en de Cariben (HDSC). De uitvoering was in handen van Rosa M. Arends (ANA) en Wouter Raaijmakers en Matthias Rosenbaum-Feldbrügge (HDSC), met advies van Edric Croes en Johny van Eerden (ANA) en Peter Scholing (Biblioteca Nacional Aruba).

De publicatie van de dataset St. Eustatius was een gezamenlijk initiatief van Nadine Busby-De Graf (Census Office, Oranjestad), Johan van Langen (Nationaal Archief) en Coen van Galen, uitgevoerd door Wouter Raaijmakers en Coen van Galen (HDSC). De Historische Database Suriname en de Cariben publiceerde eerder de slavenregisters van Suriname (2018-19), het slaven- en emancipatieregister van Curacao (2020) en de Burgerlijke Stand van Suriname (vanaf 2023).

De Historische Database Suriname en de Cariben (HDSC) is een samenwerkingsproject van de Radboud Universiteit, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Nationale Archieven van Suriname en Curaçao met steun van het Nationaal Archief van Nederland. Binnen de HDSC werken honderden vrijwilligers aan het online beschikbaar maken van bevolkingsarchieven van Suriname en de Nederlandse Cariben. In de afgelopen jaren publiceerde de HDSC onder meer databases van de slavenregisters van Suriname, de slaven- en emancipatieregisters van Curaçao en delen van de Surinaamse burgerlijke stand. De databases van de slavenregisters van Suriname en Curacao zijn afgelopen jaar door de UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen als onderdeel van het UNESCO Memory of the World programma.

De databases zijn te vinden op:

Website Nationaal Archief: Index St. Eustatius https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00476

Website Nationaal Archief: Index Aruba https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00479

Archivo Nacional Aruba www.coleccion.aw/zoeken/personen

Meer informatie over de Historische Database Suriname en de Cariben: www.ru.nl/hdsc

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met Coen van Galen via coen.vangalen [at] ru.nl (coen[dot]vangalen[at]ru[dot]nl) of met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl)

Thema
Geschiedenis