bladmuziek
bladmuziek

Subsidie voor onderzoek naar seksueel geweld en empowerment in middeleeuwse Nederlandse en Franse liederen

Universitair docent Cécile de Morrée, verbonden aan het Radboud Institute for Culture and History (RICH), heeft een NWO Open Competitie XS-subsidie ontvangen voor haar onderzoek naar middeleeuwse Nederlandse en Franse liederen over seksueel geweld en empowerment. Met de beurs kan De Morrée onderzoeken hoe dwang en instemming in deze liederen worden verbeeld en welke rol vrouwelijke personages hierbij spelen.

Cécile de Morrée is gespecialiseerd in de Middelnederlandse Letterkunde, bij uitstek in het lied. In het project getiteld "Van dwang naar instemming: Seksueel geweld en empowerment in middeleeuwse Nederlandse en Franse liederen", zal De Morrée de rol van dwang en instemming in middeleeuwse liedteksten over seksuele ontmoetingen onderzoeken. Nederlandse liederen waren mogelijk uniek binnen Europa, omdat vrouwelijke personages hierin een meer assertieve rol lijken te krijgen dan in bijvoorbeeld Franse liederen. Zo treffen we in Nederlandse liederen opvallend weinig seksueel geweld en juist relatief veel vrouwelijke personages die expliciet met seks instemmen. Dit project laat zien dat deze middeleeuwse Nederlandse liederen zo aan jonge mannen en vrouwen leerden dat seks een wederzijdse beslissing tussen gelijkwaardige partners was.

Met de SGW Open Competitie XS-beurzen van maximaal € 50.000 worden onderzoekers in staat gesteld kleine projecten te financieren of onderzoek met een veelbelovend idee te starten. Bijzonder is dat op voorhand niet vast hoeft te staan of de beoogde doelstelling wordt gehaald. Ruim baan dus voor experimenten en innovatie.

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren