De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steekt in totaal 1,3 miljoen euro in een nieuw onderzoeksprogramma dat bijdraagt aan een cultuurverandering op het gebied van kansengelijkheid en inclusie in de academische wereld. Met het onderzoeksprogramma ‘Advancing Equity in Academia through Innovation’ wil NWO bijdragen aan een meer inclusieve cultuur, waarin iedereen wordt gewaardeerd, ongeacht achtergrond.
‘We hopen dat we met deze financiering bestaande patronen, structuren en processen aan de kaak te stellen en bias tegengaan. Op die manier proberen we onderzoekers uit ondervertegenwoordigde groepen toegang te geven tot de academische wereld. Dan kunnen we vooruitgang boeken,’ aldus Margot Weijnen, portefeuillehouder van de raad van bestuur van NWO op dit onderwerp.
Toewijzing voor Anya Topolski
Het totale bedrag van 1,3 miljoen gaat naar vier projecten, waarvan het project ‘Quotas voor de inclusie van geracialiseerde Nederlandse wetenschappers ‘, dat onder leiding staat van Anya Topolski, onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit. Binnen het consortium werken ook onderzoekers van het UMC Groningen, de Vrije Universiteit en de Open Universiteit.
Over het project
Geracialiseerd academisch personeel is buitengesloten in de Nederlandse academische wereld, vooral in vaste functies. Verplichte quota voor deze specifieke groep zijn daarom onmisbaar, zoals wetenschappelijk is aangetoond in andere contexten. Dit project zal de bouwstenen vormen voor de grootschalige implementatie van deze quota, door 1) een ondersteunend netwerk voor geracialiseerd personeel op te zetten; 2) inzicht te verkrijgen in de succesvolle implementatie van quota in andere contexten en de weerstand hier tegen in Nederland; en 3) deze inzichten toepassen op de Nederlandse context.
JEDI Nu!
Daarnaast is er een toewijzing voor ‘JEDI Nu! Een kennis co-creatie platform voor inclusie van diversiteit op het gebied van gerechtigheid onder individuen met een migrantenachtergrond in Nederland.‘ Binnen dit project van het Amsterdam UMC wordt onder andere samengewerkt met onderzoekers van het Radboudumc. Meer informatie over alle toewijzingen is te vinden op de site van het NWO.