Epilepsie, kanker, onzekerheid bij genderincongruentie, hoornvliesregeneratie en multimorbiditeit: ZonMw kent geld toe aan vijf onderzoeksteams (met Radboud-onderzoekers) die innovatieve samenwerkingen gaan opzetten die bijdragen aan vernieuwing in de wetenschap en de gezondheidszorg. De teams ontvangen ieder maximaal 750.000 euro van het programma ZonMw Open Competitie.
Dit zijn de projecten waaraan onderzoekers van Radboud Universiteit en Radboudumc meewerken:
mTOR deregulatie en GABA-signalering bij ontwikkeling epilepsie
Prof. dr. E.M.A. (Eleonora) Aronica – Amsterdam UMC-AMC
Dr. D. (Dirk) Schubert – Radboudumc
Epilepsie is een veel voorkomende neurologische aandoening. Het behandelen van genetische epilepsie aan het begin van de kinderjaren is een uitdaging. Om de onderliggende mechanismen van ontwikkelingsepilepsie op te helderen, brengen we onderzoekers samen met expertise in epilepsie, neuropathologie en neurofysiologie. We zullen nieuwe sequentietechnologieën combineren met stamcelgebaseerde modelsystemen.
Verstoorde eiwitcomplexen op het kankerceloppervlak leiden tot verminderde therapierespons
Prof. dr. A.B. (Annemiek) van Spriel – Radboudumc
Prof. dr. P. (Piet) Gros – Universiteit Utrecht
Eiwitcomplexen op het celoppervlak kunnen kankercellen helpen om sneller te groeien. De onderzoekers bestuderen de structuur en organisatie van eiwitcomplexen op het kankerceloppervlak, omdat hierin mogelijk de sleutel ligt om kankercellen gevoeliger te maken voor antistoftherapie.
Omgaan met onzekerheid bij genderincongruentie en differences in sex development (DSD)
Dr.C.M. (Chris) Verhaak en dr.A.J.M. (Anke) Oerlemans – Radboudumc
Dr.W.J.P. (Wyke) Stommel – Radboud Universiteit
Dr.M.A. (Marij) Hillen – Amsterdam UMC-AMC
Dr.A.L.C. (Annelou) de Vries – Amsterdam UMC-VUmc
In de zorg voor transgender en intersekse kinderen speelt onzekerheid een grote rol. Deze onzekerheid hangt samen met medische, psychologische, ethische én communicatieve aspecten. Het doel van dit project is om onzekerheid te begrijpen en kinderen, ouders en zorgprofessionals te helpen bij het herkennen, bespreken en omgaan met onzekerheid.
Hoornvliesregeneratie gebaseerd op karakterisering van moleculaire celidentiteit
Dr. H. (Jo Huiqing) Zhou – Radboud Universiteit
Dr. M. (Mor) Dickman en dr. V.L.S. (Vanessa) LaPointe – Universiteit Maastricht
De huidige behandeling van hoornvliesbeschadiging is afhankelijk van stamcellen uit het onbeschadigde oog van de patiënt. Er is geen behandeling beschikbaar voor patiënten met twee beschadigde ogen. Wetenschappers zullen een nieuwe technologie ontwikkelen waarbij huid- en mondcellen van de patiënt ingezet kunnen worden als hoornvliesstamcellen om het zicht te herstellen.
Dynamische symptoomnetwerken – een nieuw paradigma ter verbetering van diagnose, prognose en behandeling van multimorbiditeit
Prof. dr. M.G.M. (Marcel) Olde Rikkert en dr. G.M.E.E. (Geeske) Peeters – Radboudumc
Prof. T.M. (Thomas) Gill – Yale School of Medicine
Prof. dr. C.L.H. (Claudi) Bockting en dr. R. (Rick) Quax – Universiteit van Amsterdam
De onderzoekers ontwikkelen een nieuwe theorie om de diagnose en behandeling van ouderen met complexe gezondheidsproblemen te verbeteren. Symptomen van ziektes overlappen en beïnvloeden elkaar. De inzichten verkregen vanuit deze theorie kunnen artsen informeren over de optimale behandelstrategie bij mensen met meerdere ziektes tegelijk.
- Ga voor een overzicht van alle toekenningen naar de website van ZonMW.