Caroline Slomp & Wilhelm Huck summit grant
Caroline Slomp & Wilhelm Huck summit grant

Summit Grants voor onderzoek naar klimaatverandering en de evolutie van levende cellen

Wilhelm Huck en Caroline Slomp hebben beiden met hun onderzoeksconsortium een Summit Grant van de NWO ontvangen. Dankzij deze tienjarige financiering kunnen de onderzoeksgroepen aan de slag met hun onderzoek en tevens een prominente rol spelen op internationaal niveau.

De Summit Grant is bedoeld voor onderzoeksconsortia die door bestaande samenwerking hebben aangetoond dat ze tot de absolute wereldtop behoren of hier zeer dichtbij zitten, en met dit instrument de sprong naar de absolute wereldtop kunnen maken. De toegewezen projecten hebben in de afgelopen jaren hun waarde bewezen door essentiële inzichten te leveren in hun eigen wetenschapsgebied. 

Het consortium waar hoogleraar Wilhelm Huck van Physical Organic Chemistry deel van uitmaakt, heeft een Summit Grant van 40 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar de evolutie van levende cellen uit levenloze moleculen. Caroline Slomp, hoogleraar microbiologie, heeft een Summit Grant van 30 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar klimaatverandering.

Evolutie van levende cellen uit levenloze moleculen

Wat is leven? Om deze fundamentele vraag te beantwoorden, bouwt EVOLF vanuit levenloze biomoleculen een levende synthetische cel met de kerneigenschappen van leven: autonome groei, replicatie, communicatie en evolutie. Om deze complexe functies te realiseren en te integreren, gebruiken we laboratorium-evolutie ondersteund door kunstmatige intelligentie. Tegelijk stellen we ethische richtlijnen op voor een verantwoorde ontwikkeling van synthetisch leven. Het bouwen van een synthetische cel zal ongekende inzichten geven in de basis van biologisch leven.

 • Hoofdaanvrager: Prof. Dr. C (Cees) Dekker - Delft University of Technology
 • Mede-aanvragers: 
  Prof. dr. T.S. (Wilhelm) Huck - Radboud University
  Prof. Dr. G.H. (Gijsje) Koenderink - Delft University of Technology
  Dr. K (Kristina) Ganzinger - AMOLF
  Prof. dr. S.J. (Siewert-Jan) Marrink - University of Groningen
  Prof. dr. M. (Marileen) Dogterom - Delft University of Technology
  Prof. dr. M.J. (Jeroen) van den Hoven - Delft University of Technology

Lees meer over EVOLF

Klimaatverandering nu en in de toekomst: 
een voorstel ter oprichting van onderzoekscentrum EMBRACER voor terugkoppelingen in systeem Aarde

Klimaatverandering gaat onvoorstelbaar snel maar kan mogelijk verder versnellen door terugkoppelingsmechanismen, zoals extra CO2 emissies van ontdooiende permafrost. EMBRACER, een centrum met vooraanstaande klimaatexperts, gaat die terugkoppelingsmechanismen ophelderen. Door een interdisciplinaire benadering en het verbinden van onderzoeksmethoden en tijdschalen, overbrugt EMBRACER de kloof tussen het voorspellen van kortetermijn- en langetermijn klimaatverandering. Ook begeleidt het centrum jonge onderzoekers in hun professionele groei en leiderschapsontwikkeling.

 • Hoofdaanvrager: Prof. dr. A. (Appy) Sluijs - Utrecht University
 • Mede-aanvragers:
  Prof. dr. C.P. (Caroline) Slomp - Radboud University Nijmegen
  Prof. dr. ir. S. (Stefan) Schouten - Utrecht University
  Dr. J.E. (Jorien) Vonk - VU Amsterdam
  Prof. dr. M.R. (Michiel) van de Broeke - Utrecht University
  Dr. A.S. (Anna) von der Heydt - Utrecht University
  Prof. dr. J.J. (Jack) Middelburg - Utrecht University

Lees meer over EMBRACER

Meer informatie