Surinaamse geboorteakten geven inzicht in post-slavernijperiode

Het eerste deel van de database van de Burgerlijke Stand van Suriname staat sinds vandaag online op de website van het Nationaal Archief Suriname. Het gaat om geboorteaangiften die in Paramaribo zijn gedaan tussen 1828 en 1921. Hiermee wordt het voor mensen met voorouders in Suriname veel eenvoudiger om hun familiegeschiedenis uit te pluizen. Publicatie was mogelijk dankzij de inzet van honderden vrijwilligers die samen ruim 63.000 geboorteakten hebben ingevoerd in een database.

Veel mensen met Surinaamse familie kijken uit naar dit moment, want tot nu toe is voorouderonderzoek in Suriname een moeizame zoektocht die vaak doodloopt omdat veel bronnen slecht bereikbaar zijn. Sinds 2017 werkt de Historische Database van Suriname en de Cariben aan de online publicatie van bevolkingsarchieven van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. In 2018/2019 werden de Surinaamse slavenregisters al online gepubliceerd. Met de Burgerlijke Stand wordt het mogelijk om de levens van de Surinaamse inwoners na de slavernijperiode te onderzoeken. Dat betekent dat ook Surinamers met voorouders die als contractarbeiders uit India, Indonesië of China kwamen meer te weten kunnen komen over hun familiegeschiedenis.  

Ook voor het wetenschappelijk onderzoek is deze database een belangrijke stap, vanwege de mogelijkheid om de slavernijperiode in Suriname te verbinden met de periode erna. Hoe gaven voormalige slaafgemaakten vorm aan hun levens als vrije mensen? En hoe verliep de integratie van de contractarbeiders uit China, India en Java in de Surinaamse samenleving? De bijna zestig jaar tussen 1863 en 1921 zijn essentieel geweest voor de vorming van de huidige, multiculturele Surinaamse samenleving. 

Screenshot Nationaal Archief Suriname

Samenwerking 

De Historische Database Suriname is een samenwerking tussen de Nationale Archieven van Suriname en Nederland, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Publicatie van de Burgerlijke Stand is mede mogelijk gemaakt door de Gerda Henkel Stiftung en het Platform Digitale Infrastructuur Social Sciences and Humanities (PDI-SSH). 

Vrijwilligers gezocht voor het invoeren van de burgerlijke stand Suriname 

Sinds september 2021 werken honderden vrijwilligers aan het invoeren van de Surinaamse burgerlijke stand. Maar de invoer is een enorme klus en de onderzoekers zijn daarom dringend op zoek naar meer mensen die mee willen doen. Iedereen die mee wil doen wordt van harte uitgenodigd om zich aan te melden via de Historische Database Suriname-Curaçao.  De geboorteakten uit Paramaribo zijn namelijk slechts het begin: in de komende tijd zullen er nog veel meer akten van de Burgerlijke Stand worden toegevoegd, zoals de overlijdens- en huwelijksakten. 

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met Coen van Galen via coen.vangalen [at] ru.nl (coen[dot]vangalen[at]ru[dot]nl) of met de afdeling Wetenschapscommunicatie & Persvoorlichting van de Radboud Universiteit, via (024) 361 60 00 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl).  

Thema
Geschiedenis