Onderzoeksnieuws

Resultaat 1 - 7 van 7 resultaten
  • Fotograaf: Jeroen Bruggeman

Een antropologische kijk op ondernemersgedrag

Antropoloog Joost Beuving geeft met zijn recent verschenen boek nieuwe inzichten in ondernemersgedrag. Dat gedrag vertoont over de hele wereld opvallende gelijkenissen, zo blijkt uit Beuvings jarenlange studies in onder andere Griekenland, West-Afrika en de Verenigde Staten. ‘In werkelijkheid heeft ondernemerssucces vaak meer te maken met allerlei omstandigheden waarover ondernemers maar weinig controle hebben, dan met rationele anticipatie en weldoordachte planning.’

• Diverse groep mensen van de rug gefotografeerd

'Geld maakt wit': waarom mensen vaker van etniciteit wisselen

Gedurende je leven meermaals van etniciteit wisselen: voor miljoenen mensen wereldwijd is het helemaal niet zo absurd. Etniciteit is voor hen niet een rigide begrip, maar iets dat verandert naar mate van hoe je plek in de samenleving verandert.

• Nora Lohmeyer

'We moeten voorbij de grenzen van de dominante marktlogica gaan denken’

Onderzoek door universitair docent Nora Lohmeyer wijst erop dat multinationals in staat zijn om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

• Stefan Schembera

'Stoppen met corruptie? Begin met eigen superioriteitsgevoel!'

Willen we corruptie de rug toekeren, moeten we eerst van ons gevoel van superioriteit af. Dat ontdekte bedrijfskundige Stefan Schembera tijdens een onderzoek, dat gepubliceerd werd in Organization Science.

• Natascha Wagner

'Het is tijd om ongelijkheid beter aan te pakken: via de cijfers'

Vrouwen komen niet vooruit, en de enige manier om dat te verhelpen is met meer data en experimenten, aldus Natascha Wagner, hoogleraar Ontwikkelingseconomie, in haar oratie op 6 oktober aan de Radboud Universiteit.

• ERC Consolidator Grants voor onderzoek naar platformeconomie, nanodragers en het leren van een tweede taal

De European Research Council (ERC) heeft Andrea Herrmann, Daniela Wilson en Kristin Lemhöfer elk een Consolidator Grant van twee miljoen euro toegekend voor het opstarten van een nieuw onderzoeksproject.

• Hervormingen in bankenstelsel leiden tot nieuwe onduidelijkheid

De hervormingen na de financiële crisis van 2008 leidden tot een grotere verwevenheid van nationale en Europese regels. Maar onduidelijkheid over waar banken de regels en het toezicht kunnen aanvechten, kan leiden tot nieuwe problemen en risico’s.