Video: Radboud Explains legt de Amerikaanse verkiezingen uit
Op 5 november vinden er verkiezingen plaats in de Verenigde Staten. Maar hoe werken verkiezingen in Amerika, en wanneer weten we wie de winnaar is? In deze Radboud Explains leggen onderzoekers uit wat je kunt verwachten op de verkiezingsavond.
Waarom machthebbers en dictators eigenlijk niet zonder weerstand kunnen
Hoogleraar politieke filosofie Evert van der Zweerde verklaart waarom bepaalde leiders zo'n sterke neiging hebben om hun macht te vergroten.
Zo beïnvloeden de Amerikaanse verkiezingen internationale verhoudingen
Al eeuwenlang bestaan er nauwe banden tussen Europa en de Verenigde Staten. Hoe is de verhouding in aanloop naar de komende verkiezingen?
Kan Nederland net zo verdeeld raken als Amerika?
Met de Amerikaanse verkiezingen op komst vergelijkt socioloog Jochem Tolsma de verdeeldheid van Nederland met die van de Verenigde Staten
Commissie: 'Overheid kan niet pretenderen een volwaardige rechtsstaat te zijn'
Een externe commissie heeft in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) een onafhankelijk rapport opgesteld over het rechtsstatelijke gehalte van het regeerprogramma kabinet Schoof. Jasper Krommendijk maakte deel uit van de commissie.
De macht van Trumps minachting
Jonathan van ’t Riet onderzoekt waarom politici zoals Donald Trump het volk voor zich kunnen winnen door gehaat te worden. Hij noemt deze aanpak political incivility: respectloze communicatie in de politiek.
ERC Starting Grants voor onderzoek naar sociale angst, liegende politici en meer
Vier onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Ze krijgen een subsidie van maximaal 1,5 miljoen euro, waarmee ze een eigen onderzoeksgroep vormen en hun onderzoek kunnen uitbreiden.
Waarom strategisch procederen in asielrecht vaker voorkomt
Jurist Kris van der Pas onderzocht waarom en hoe verschillende Europese organisaties op strategisch wijze procederen. Zij promoveert op dit onderwerp op 10 september aan de Radboud Universiteit.
'Het is essentieel dat de menselijke maat terugkeert in de fiscale arena'
Een wetenschappelijke definitie van 'de menselijke maat' ontbreekt. Dat zorgt voor een tekortkoming in de juridische werkelijkheid, zo stelt Gerard Meussen. De hoogleraar Belastingrecht spreekt 20 juni zijn afscheidsrede uit.
Vuurwerkrampen Culemborg en Enschede: heeft de overheid ervan geleerd?
Universitair hoofddocent Matthijs Moorkamp werkte mee aan het onderzoeksrapport over hoe de overheid beter lessen kan trekken uit rampen zoals de vuurwerkrampen in Enschede en Culemborg.
Vrije, eerlijke verkiezingen vereisen constant onderhoud
Verkiezingen vormen de kern van onze democratie. Maar om die verkiezingen vrij en eerlijk te houden, is constant werk vereist, waarschuwt Leon Trapman. Hoewel het Nederlandse kiesrecht goed geregeld is, is er ook ruimte voor verbetering.
Bleven klimaatambities van steden overeind in de coronapandemie?
Wat gebeurde er met de klimaatambities van steden tijdens de coronapandemie? Lees meer over wat politicoloog Sander Chan heeft ontdekt tijdens zijn onderzoek in dit interview.
Kan de politiek een rechtscollege opheffen? 'Sinds 1901 is er niets veranderd'
In 1901 stemde de Tweede Kamer in met de ontbinding van het Hooggerechtshof in Nederlands-Indië: een opmerkelijke inmenging van de politiek in koloniale rechtspraak. Des te frappanter is dat de Grondwet niets regelt over opheffen van rechtscolleges.
Integriteit van burgemeesters en raadsleden soms lastig te toetsen
Van burgemeesters, raadsleden en andere ambtsdragers verwachten we dat ze integer en onafhankelijk handelen: daarvoor zijn zelfs verschillende regels vastgelegd in de wet. Maar hoe toetsen we integriteit, en hoeveel bescherming biedt de wet?
Hoe het koloniale verleden de moderne stedelijke identiteit van Dhaka vormt
Antropoloog en Radboud onderzoeker Annemiek Prins geeft aan dat het koloniale verleden (onbewust) nog altijd wereldwijd het beeld van de ‘moderne stad’ beïnvloedt. Om dat te illustreren deed ze meer dan 10 jaar onderzoek naar de riksja in Dhaka.
Ontwikkelingsorganisaties bij vredesopbouw: staar je niet blind op landregistratie
Mathijs van Leeuwen is hoogleraar conflict en vredesopbouw bij het Centrum voor Internationaal Conflict - Analyse & Management (CICAM) en doet onderzoek naar de rol van landconflicten en landhervorming in ontwikkelingslanden tijdens vredesopbouw.
Hoe onderzoek naar stemgedrag bijdraagt aan een genuanceerder beeld van islam
Door te begrijpen hoe moslims politiek participeren, kunnen we de de West-Europese beeldvorming van islam nuanceren.
Democratie bespreken in een draaimolen: ‘Je haalt elkaar nooit in’
Op zondag 5 november zijn politicologen en bestuurskundigen van de Radboud Universiteit in een draaimolen in Deventer te vinden. De onderzoekers gaan daar met het publiek in gesprek over populisme: moet je dat nou bestrijden, of benutten.
Maurits Meijers onderzoekt de impact van liegende politici
Onderzoeker Maurits Meijers (Politicologie) heeft onlangs een ‘NWO Open Competition XS’-beurs gekregen. Deze beurs zet hij in om onderzoek te doen naar of en hoe leugens in de politieke arena impact hebben op de houding van burgers t.o.v. democratie.
Beurs voor onderzoek naar aanpassingen van de politie aan veranderende maatschappelijke verwachtingen
Laura Brinkhorst ontvangt van NWO een beurs om te onderzoeken hoe de politie in Nederland zich heeft aangepast aan veranderende maatschappelijke en bestuurlijke verwachtingen gedurende de periode van de jaren '30 tot en met de jaren '80.