Magnetische halo in de Melkweg ontstaan door vorming van bubbels
Wetenschappers, waaronder Marijke Haverkorn van de Radboud Universiteit, hebben grote magnetische structuren ontdekt rond onze Melkweg, die waarschijnlijk worden veroorzaakt door galactische gasstromen uit stervormingsgebieden.
Horizon Europe-subsidie voor onderzoek naar antivirale therapieën
Onderzoeksproject SHIELD heeft een Horizon Europe-subsidie ontvangen van de Europese Commissie voor onderzoek naar nieuwe strategieën voor antivirale therapieën.
NWO Open Competitie ENW-M subsidie voor het bestuderen van botsende moleculen bij extreem lage temperaturen
Bas van de Meerakker heeft een NWO Open Competitie Domein Wetenschap-M subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van nieuwe methoden om botsende moleculen te bestuderen bij extreem lage temperaturen.
Astronomen vragen publiek te helpen bij het vinden van nieuwgevormde zwarte gaten
Het Dutch Black Hole Consortium heeft een achttalige versie van de BlackHoleFinder-app gelanceerd waarmee burgers over de hele wereld kunnen helpen bij het identificeren van nieuwgevormde zwarte gaten.
Eindelijk emissielijn ontdekt in gammaflits
Een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van de Maria Edvige Ravasio (Radboud Universiteit), heeft voor het eerst een emissielijn ontdekt in het spectrum van een gammaflits.
Kosmische vingerafdrukken van zwavelringen gevonden
Een team wetenschappers van HFML-FELIX bij de Radboud Universiteit heeft in het laboratorium de kosmische vingerafdrukken van zwavelringen gevonden.
Gekke neutronenster zit in bijzonder stersysteem
Een pulsar waarvan het gedrag niet goed te verklaren was, blijkt in een bijzonder dubbelsysteem – een systeem waar twee sterren om elkaar draaien – te zitten. Dat ontdekte Emma van der Wateren, die op 10 juni aan de Radboud Universiteit promoveert.
Zon centraal tijdens De Nacht van de Ruimte
De zon geeft warmte, licht en energie. Op 20 juni, de langste dag van het jaar, brengt de Nacht van de Ruimte een ode aan de zon. Experts gaan in gesprek over nieuw satelliet-onderzoek, zonne-ontwerp in kleding, kernfusie en zonne-energie.
Eerste wetenschappelijke beelden Euclid-telescoop overtreffen alle verwachtingen
ESA heeft vijf afbeeldingen gepubliceerd die zijn gemaakt met ruimtetelescoop Euclid. Ze overtreffen volgens de astronomen die met de data werken alle verwachtingen en laten zien dat Euclid in staat is om de geheimen van het heelal te ontrafelen.
Radboud Science Podcast #4: Hoe zien zwaartekrachtsgolven eruit?
In deze aflevering gaan we in gesprek met Beatrice Bonga. Zij weet alles over zwarte gaten en zwaartekrachtsgolven: van hoe ze eruitzien, tot hoe je ze kunt meten.
Conny Aerts ontvangt Crafoord Prijs voor sterrenkunde
Hoogleraar Asteroseismologie Conny Aerts, verbonden aan de Radboud Universiteit en KU Leuven, heeft de Crafoord prijs voor de sterrenkunde ontvangen.
Zwaartekrachtgolfdetector LISA officieel aangenomen als ESA-ruimtemissie
De Laser Interferometer Space Antenna (LISA) is de eerste ruimtedetector die zwaartekrachtgolven meet.
M87* een jaar later: bewijs hardnekkige schaduw zwart gat
De helderheidspiek van de ring om het superzware zwarte gat van M87 is in een jaar tijd 30 graden tegen de klok in verschoven. Dat blijkt uit nieuwe beelden die het consortium van de Event Horizon Telescope heeft vrijgegeven.
Africa Millimetre Telescope planetarium team ontvangt Royal Astronomical Society Medaille voor outreach
Het mobiele planetariumteam van het Africa Millimetre Telescope-project is door de Britse Royal Astronomical Society (RAS) onderscheiden met de 2024 Annie Maunder Medal voor Outreach.
Aardachtige planeten kunnen zelfs ontstaan onder barre omstandigheden
Rotsachtige planeten zoals onze aarde, inclusief planeten met water, zouden zelfs kunnen ontstaan in de meest extreme stervormingsgebieden die we kennen, doordrenkt met harde ultraviolette straling van zware sterren
Verrassing: tweede quasi-normale modus ontdekt bij fusie zwarte gaten
Een internationaal team van onderzoekers, waaronder Prof. Badri Krishnan van de Radboud Universiteit, heeft een belangrijke eigenschap van zwarte gaten, bekend als de ‘no-hair theorem’, geverifieerd met behulp van gravitatiegolfwaarnemingen.
James Webb ziet zandwolken op “suikerspinplaneet” WASP-107b
Een team van Europese astronomen, met co-hoofdauteur Michiel Min (SRON), heeft een weersysteem op basis van silicaat gevonden op een wollige gasplaneet rond de ster WASP-107.
ESA presenteert eerste haarscherpe Euclid-foto’s van de kosmos
Op 7 november 2023 zijn de eerste fullcolour beelden van de kosmos van ESA’s ruimtetelescoop Euclid gepresenteerd. Nooit eerder was een telescoop in staat om zulke scherpe astronomische beelden te maken van zo'n groot deel van de hemel.
Astronomen zien zware elementen ontstaan na heldere gammaflits
Een internationaal team van astronomen onder leiding van Andrew Levan (Radboud Universiteit) heeft zware elementen ontdekt na een heldere gammaflits in een sterrenstelsel op ongeveer 1 miljard lichtjaar van ons vandaan.
Astronomen vangen kosmische 'vink'
Een team van sterrenkundigen onder leiding van Nederlandse onderzoekers heeft een blauwe flits ontdekt die zich niet zoals gebruikelijk binnen een stervormingsgebied bevindt, maar erbuiten.