Vici-beurzen voor onderzoek naar drugs, atomen en stress

Brigitte Adriaensen en Alexander Khajetoorians van de Radboud Universiteit en Erno Hermans van het Radboudumc ontvangen ieder een Vici-onderzoeksbeurs van onderzoeksorganisatie NWO.

Nadat vorige maand de ontvangers van de Vici-beurs in de wetenschapsdomeinen TTW en ZonMw werden toegekend, deelde NWO vandaag de toekenningen in de domeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Sociale en Geesteswetenschappen (SGW). Met deze Vici-beurs van anderhalf miljoen euro kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opzetten. 

Gif, medicijn of toverdrank? Veranderende perspectieven op drugs in Latijns-Amerika (1820-2020)

Brigitte Adriaensen, Radboud Universiteit

Drugs spelen een sleutelrol in de cultuurgeschiedenis van Latijns-Amerika. Ze hebben reizigers uit Europa en Noord-Amerika gefascineerd, maar ook binnen Latijns-Amerika is er veel over geschreven. Dit onderzoek plaatst ayahuasca, peyote en coca(ine) centraal, de belangrijkste psychoactieve planten van het continent die nauw verbonden zijn met verschillende inheemse culturen in Latijns-Amerika. 

De onderzoekers bestuderen geschreven en gesproken bronnen vanuit Latijns-Amerika, Europa en de VS, naast rituelen rond en tentoonstellingen over deze drugs. Het doel is om de veranderende beeldvorming rond drugs beter te begrijpen en de perspectieven van de verschillende inheemse bevolkingsgroepen centraler te stellen in het onderzoek ernaar.

Wat kunnen wij van atomen leren?

Alexander Khajetoorians, Radboud Universiteit

In dit programma leren de onderzoekers hoe het quantum karakter van verstrengelde en op elkaar inwerkende atomen kan worden gebruikt bij het creëren van materialen die de computationele principes van de hersenen nabootsen. Dit zal worden uitgevoerd met de hoogste resolutie microscopen in het land.

Opbouwen van stressbestendigheid

Erno Hermans, Donders Instituut/Radboudumc

Hoewel stressgerelateerde gezondheidsklachten veel voorkomen, zijn de meeste mensen goed bestendig tegen stress. Ook weten we dat sommige mensen juist mentaal sterker worden na stressvolle levenservaringen. Dit onderzoek probeert te achterhalen hoe mensen dergelijke weerbaarheid opbouwen. Hoe veranderen onze hersenen na stressvolle ervaringen? Hoe verschillen weerbare mensen van kwetsbare mensen? Kunnen we voorspellen wie sterker wordt na stressvolle gebeurtenissen? 

Op basis van de antwoorden op deze vragen worden nieuwe interventies ontwikkeld waarmee mensen die meer gevoelig zijn voor stress zich kunnen trainen om weerbaarder te worden. Zo kunnen stressklachten voorkomen worden in plaats van ze later te genezen.

Meer weten? Neem contact op met

  • Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl), 024 361 6000

Contactinformatie

Thema
Geschiedenis, Hersenen, Moleculen en materialen