Vici-beurzen voor onderzoek naar RNA, begrijpend lezen en suikermetabolisme

Drie wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc ontvangen ieder een Vici-onderzoeksbeurs van onderzoeksorganisatie NWO.

Met deze Vici-beurs van anderhalf miljoen euro kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opzetten. In totaal reikte de NWO dit jaar 33 Vici-beurzen uit. De ontvangers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc zijn:

Dirk Lefeber: Een weefselspecifieke kijk op het suikermetabolisme – de basis voor gerichte therapie

Dirk Lefeber is hoogleraar Glycosylation Disorders in Neurology. Met zijn Vici-beurs gaat hij onderzoek doen naar het suikermetabolisme, essentieel in ons hele lichaam. Toch verlopen de processen in verschillende weefsels anders. Waarom is dat zo? Lefeber zal het volledige suikermetabolisme bestuderen in spier- en hersenmodellen van kinderen die ziek zijn door een fout in dit proces. Met de uitkomsten kunnen deze kinderen beter behandeld worden.

Eliane Segers: Kansen en uitdagingen in begrijpend lezen van digitale teksten

Eliane Segers is hoogleraar Orthopedagogiek. Haar onderzoek focust zich op variatie in leren en leerproblemen. Haar Vici-onderzoek richt zich op het lezen van digitale teksten. Voor jongeren is lezen van verschillende digitale bronnen de norm geworden. Zijn kinderen 'digital natives', voor wie dit probleemloos gaat, of kunnen ze hun aandacht niet meer richten, waardoor ze niet tot diep tekstbegrip komen? Segers gaat onderzoeken hoe dat precies zit en effectieve lesmaterialen voor digitaal begrijpend lezen ontwikkelen.

Michiel Vermeulen: Het epitranscriptoom lezen

Michiel Vermeulen is hoogleraar Moleculaire biologie, en tevens onderzoeker bij het Oncode Institute. Vermeulen gaat onderzoek doen naar het epitranscriptoom. Recentelijk is het duidelijk geworden dat modificaties van RNA-moleculen een belangrijke rol spelen bij genexpressieregulatie. In dit project worden de moleculaire mechanismen die hieraan ten grondslag liggen in detail bestudeerd tijdens bloedceldifferentiatie. Verder onderzoekt Vermeulen hoe afwijkende RNA-modificatiepatronen bijdragen aan het ontstaan van leukemie.

Meer weten? Neem contact op met

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.