Hoe ontstaat methaan?
In meren en rivieren komt veel biologisch materiaal terecht, denk daarbij aan bladeren in de herfst of ongezuiverd rioolwater. Bij het afbreken van dit biologisch materiaal (gemaakt van koolstof) door micro-organismen in het water komt er CO2 en methaan vrij. Deze micro-organismen zijn heel belangrijk, want zonder hen zouden alle dode planten en dieren zich maar blijven opstapelen. Methaanvorming speelt zich vooral af op de bodem van meren en rivieren: het sediment. Wanneer daar veel van dit biologisch materiaal wordt afgebroken, wordt er vaak ook extra methaan geproduceerd. En wanneer er meer methaan wordt geproduceerd dan dat er door micro-organismen in het water wordt geconsumeerd, komt het vrij in de lucht.
Bubbels
Zoals eerder gezegd, zorgt methaan ervoor dat de aarde opwarmt. Om dat te voorkomen, moet de uitstoot worden verminderd. Daarom is het belangrijk om te begrijpen in welke situaties er extra (of juist minder) methaan uit het oppervlaktewater komt. Vooral de bubbels die omhoog komen in het water (die je wel eens kunt zien onder het ijs, bijvoorbeeld) zorgen voor meer methaan in de atmosfeer. Sarian Kosten en haar collega’s hebben een aantal zaken onderzocht en ontdekt over deze methaanbubbels, in Nederland en Brazilië:
- Methaan-uitstoot uit water is moeilijk precies te meten, omdat de uitstoot sterk varieert: het kan best zo zijn dat je op een bepaalde plek niets meet terwijl er 2 meter verderop heel veel bubbels naar boven komen
- Methaan kan worden ‘losgemaakt’ uit de bodem door boten, vissen, of een lagedrukgebied boven het water
- Bij hogere temperaturen komen er meer methaanbubbels omhoog
- Als er meer voedingsstoffen in het water komen, zoals meststoffen, komt er ook meer methaan uit het water
- Vooral uitstoot uit vervuilde wateren en uit vijvers die gebruikt worden voor visteelt is hoog
Wist je dat de onderzoekers een speciaal apparaat hebben laten bouwen (in het Technocentrum van de Radboud Universiteit) om de bubbels methaan beter te kunnen meten?