In gebieden waar veel mensen een kerk bezoeken of lid zijn van een kerk waren er meer COVID19-gerelateerde ziekenhuisopnamen in de eerste corona-golf (half maart tot en met mei), Dat blijkt uit onderzoek van religiewetenschappers van de Radboud Universiteit, dat op 31 juli gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Religions.
In het Nederland van boven de rivieren is dit verband duidelijk aanwezig (waarbij is gecontroleerd voor andere invloeden). De volle kerken in de Bible Belt in de dagen net voor de lockdown op zondag 15 maart droegen er aan bij dat in deze strook van Zuidwest naar Noordoost Nederland corona extra hard toesloeg. Zo kenden gemeenten als Nunspeet, Zwartwaterland en Tholen in deze periode ruim 150 in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten (per 100.000 inwoners), veel meer dan het landelijke gemiddelde van 70.
Zuiden van Nederland
Ook in het zuiden van Nederland droeg kerkgang bij aan de verspreiding van het virus maar is de rol van het lid zijn van een kerk (zonder dat men die kerk regelmatig bezoekt) nog groter. Volgens de onderzoekers valt dat te verklaren doordat in deze regio in februari het katholieke carnaval gevierd werd. Ook zou een verklaring kunnen zijn dat de katholieke cultuur wellicht voor meer sterkere sociale contacten zorgt.
Religie heeft in deze gevallen dus zowel op directe (kerkbezoek) als indirecte (katholiek volksfeest) wijze invloed gehad op de verspreiding van corona. De onderzoekers roepen epidemiologen op om ook de effecten van religie mee te nemen in hun berekeningen.
Publicatie
Vermeer, Paul, Joris Kregting, Religion and the Transmission of COVID-19 in The Netherlands. Religions 2020, 11(8), 393 doi: 10.3390/rel11080393
Meer weten? Neem contact op met
- Joris Kregting, 024-3653531, j.kregting [at] kaski.ru.nlclass="externLink"
- Paul Vermeer, 024-3611459, p.vermeer [at] ftr.ru.nlclass="externLink"
- Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl, 024 361 6000
Afbeelding van Jeyaratnam Caniceus via Pixabay