Er wordt nog steeds gediscussieerd over de vraag hoe de veranderende aard van grenzen in een globaliserende wereld kan worden getheoretiseerd. Concepten als 'de zwervende grens', 'mobiele' grenzen of 'grenzen in beweging' hebben de boventoon gevoerd; deze discussies blijven echter fundamenteel staatsgericht en, wat belangrijk is, hoewel ze worstelen met het idee van een 'territoriale val', gaan ze niet verder dan een statistisch-territoriaal gebaseerde logica; ze blijven fundamenteel landgebonden. Uit baanbrekend onderzoek blijkt echter dat grenzen en grensprocessen in toenemende mate genetwerkt, mobiel en functioneel zijn. Grenzen en hun reikwijdte zijn niet langer strikt aaneengesloten, gebonden aan staatsterritorialiteit of geografisch gebonden.
De doelstellingen van dit onderzoeksprogramma zijn (a) het bevorderen en integreren van beleidsmatig/professioneel en academisch onderzoek, training en publicaties op het zich snel ontwikkelende gebied van grensstudies en (b) het genereren van theoretische, empirische en beleidsrelevante expertise die nodig is voor de gedenkwaardige paradigmaverschuiving om grensprocessen te begrijpen vanuit een staatsgecentreerde en territoriumgebaseerde logica naar een opkomende ruimtelijke en mobiele logica op het gebied van grensstudies, en (c) het opleiden en netwerken van studenten/postdocs.
21st Century Borders streeft ernaar het grootste onderzoeksnetwerk van beleidsmakers en academici op het gebied van grensstudies ter wereld te creëren. Onze gezamenlijke kennismobilisatie zal vergelijkend en beleidsrelevant onderzoek produceren met internationale grensoverschrijdende organisaties in Afrika en Australazië, Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Zuid-Azië, en dit onderzoek verbinden met kennisgebruikers. Het partnerschap brengt grensbeleidsactoren en academici samen. Het omvat 15 intergouvernementele en transnationale organisaties plus medeaanvragers van 14 universiteiten in 12 landen. De partners hebben in totaal meer dan 3,1 miljoen dollar toegezegd voor dit voorgestelde partnerschap. Ze zullen collectief en gezamenlijk nieuwe kennis ontwikkelen, gezamenlijk prioriteiten voor beleidsonderzoek definiëren en gezamenlijk de wereldwijde verspreiding van kennis organiseren door internationale beleidsprofessionals en studenten op te leiden en door middel van open toegankelijke beleidsnota's, gegevenssets en wetenschappelijke publicaties, plus podcasts, video's en invloed via de sociale media.