De gevolgen voor de gezondheid met betrekking tot klimaatverandering als gevolg van hittestress (binnen en buiten) en veranderingen in waterkwaliteit en plantendiversiteit nemen toe. Blauwe (meren, kanalen) en groene infrastructuur (bomen, kruiden) kunnen aanzienlijk bijdragen tot de vermindering van hittestress en de opwarming van bebouwde gebieden. BENIGN wil onderzoeken hoe blauwe en groene infrastructuur in stedelijke gebieden kan worden ingezet om gezonde leefomstandigheden te creëren.
We zullen fysieke en sociale experimenten uitvoeren in de bebouwde omgeving (BE) door samen met drie gemeenten in Nederland (Leiden, Dordrecht en Hilversum) blauwe en groene oplossingen te ontwerpen en te implementeren in een proeftuin. Een belangrijk resultaat van BENIGN is de vorming van een beslissingsondersteunend systeem voor gemeenten om hen te begeleiden bij het creëren van gezondere leefomstandigheden.
BENIGN hanteert een holistische benadering door de disciplines gezondheid te combineren met thermofysiologie, water- en plantenecologie, ruimtelijk ontwerp, ruimtelijke ordening en bestuur, gedrags- en cognitieve wetenschap en geo-informatiekunde. Het consortium wordt versterkt door leden uit verschillende delen van de kennisketen: fundamenteel (RU, Radboudumc, WUR, VU), toegepast (Deltares, Cobra), praktijkgericht (UUM) en maatschappelijke organisaties (gemeenten, Floron, GGD, burgers).