2 wooden dices are thrown on the boardgames
2 wooden dices are thrown on the boardgames

Bordspel Energiek

Het energietransitiespel

Energiek is een bordspel dat spelers meer leert over de energietransitie in Nederland. De energietransitie is een maatschappelijk vraagstuk geworden, waar ook op scholen veel aandacht voor (nodig) is. Hans van Kranenburg, professor strategisch management van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft samen met hoofddocent Sjors Witjes en student assistent Kim Spies het bordspel Energiek ontwikkeld.

 

Energiek! The energy transition game

Maatschappelijke bewustwording

De energietransitie teweegbrengen is nodig, maar niet makkelijk. De transitie moet milieutechnisch, maatschappelijk én economisch haalbaar zijn. Wetenschappelijke publicaties zijn daarom niet voldoende om een groter draagvlak te creëren in de samenleving. Energiek richt zich op bedrijven, scholieren en het brede publiek. Onderzoek toont aan dat spellen een nuttige bijdrage kunnen leveren bij transities. Spellen zorgen voor bewustwording, positieve attitude en inzicht in de noodzaak en haalbaarheid van veranderingen.

Het doel

Er zijn al een handjevol exemplaren van Energiek gemaakt. De volgende stap is grootschalige productie. Het doel is om het spel te distribueren op alle 1500 middelbare scholen in Nederland, zodat het kan worden opgenomen in het lespakket. Onderzoeksorganisatie NWO zag eerder al de waarde van het bordspel in en honoreerde dat met een valorisatiesubsidie van €50.000. Met dit geld is Energiek de afgelopen jaren ontwikkeld en getest. Voor de grootschalige productie van het energietransitiespel is nu een verdere €200.000 nodig.

Gezocht: Partners

Via Energiek kunnen bedrijven investeren in de oplossing voor een actueel, maatschappelijk probleem. Sponsoren krijgen een vermelding bij het spel zelf en/of op de website. Ze ontvangen uiteraard ook het spel. Stuur een mail naar bordspel-energiek [at] ru.nl voor de mogelijkheden.

Het spel

Energiek is een kruising tussen Monopoly en Kolonisten van Catan. Spelers bouwen drie factoren op: draagvlak, mensen en geld. Hiermee worden bijvoorbeeld zonnepanelen of windparken gecreëerd. Dat kan individueel, maar is veel makkelijker als collectief. Net zoals in het echt.

A knowledge card is selected in the boardgame

Contactinformatie