Co-production and co-creation

1 januari 2018 tot 1 juni 2028
Projecttype
Onderzoek

Coproductie is een specifieke vorm van burgerparticipatie waarbij burgers een actievere en directere rol spelen in het ontwerp en de levering van openbare diensten dan bij andere vormen van participatie. Voorbeelden van individuele coproductie zijn cliënten die hun behandeling ontwerpen in samenwerking met medisch personeel, of studenten en ouders die samenwerken met leraren om lessen te ontwerpen. Voorbeelden van collectieve coproductie zijn dat burgers bijdragen aan de openbare veiligheid door middel van buurtwachten of aan de revitalisering van hun buurt. De afdeling Bestuurskunde van de Radboud Universiteit heeft dit onderwerp bestudeerd door middel van een reeks samenhangende projecten en publicaties, waardoor het een van 's werelds toonaangevende onderzoekscentra op dit gebied is geworden.

In dit onderzoek zijn verschillende onderwerpen aan de orde gekomen:

• Coproductie met mensen in een kwetsbare situatie, waaronder langdurig werklozen, daklozen en cliënten in de geestelijke gezondheidszorg.
  • De duurzaamheid van coproductie in de tijd.
  • De effecten van digitalisering op coproductie.
  • Hoe co-productie conceptueel te definiëren.

Resultaten

• Brandsen, T., Honingh, M., Kruyen, P., & van Geffen, M. (2023). Co-production with vulnerable people: an exploratory study in mental health care. Public Management Review, 1-19.
  • Radtke, I., Hoevens, N., Brandsen, T., & Honingh, M. (2023). Assessing the Quality of Digital Coproduction: An Interdisciplinary Model. Administrative Sciences, 13(3), 69.
  • Brandsen, T. (2021). Vulnerable Citizens: Will Co-production Make a Difference?. In The Palgrave Handbook of Co-Production of Public Services and Outcomes (pp. 527-539). Palgrave Macmillan, Cham.
  • Steen, T., & Brandsen, T. (2020). Coproduction during and after the Covid19 pandemic: will it last? Public Administration Review, 80(5), pp. 851-55, doi.org/10.1111/puar.13258.
  • Lember, V., T. Brandsen, and P. Tonurist. "The potential impacts of digital technologies on co-production and co-creation." Public Management Review 21 (2019): 1665-1686.
  • M. Honingh, E. Bondarouk, T. Brandsen (2020), “Co-production in primary schools: a systematic literature review, International Review of Administrative Sciences, 86(2), 222-239.
  • Brandsen T., Steen T., Verschuere, B. (2018) Co-production and co-creation: engaging citizens in public service delivery. London and New York: Routledge.
  • Brandsen, T., Honingh, M. (2016) “Distinguishing different types of co-production: a conceptual analysis based on the classical definitions”, Public Administration Review, 76(3), pp. 427–435.
  • Joost Fledderus (2016): “User Co-Production of Public Service Delivery: Effects on Trust”. Shortlisted for the G.A. Van Poelje dissertation Award.
  • Pestoff, V., T. Brandsen & B. Verschuere (eds.), New Public Governance, the Third Sector and Co-Production, Routledge, 2012. With a preface by Elinor Ostrom.