Zoomed in picture of an eye
Zoomed in picture of an eye

CorneaRegID

Cornea regeneration instructed by molecular cell identity characterization
Tijdsduur
2021 tot 2025
Projectleden
J.A. Arts (Julian) dr. H. Zhou (Jo Huiqing) , Vanessa Lapointe (Maastricht University, MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine) , Marco Schaafsma (Maastricht University, MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine) , Mor Dickman (Maastricht UMC+, University Eye Clinic)
Projecttype
Onderzoek

Beschadiging van het hoornvlies kan leiden tot blindheid en kan de levenskwaliteit van de patiënt ernstig aantasten. De modernste behandeling is een stamceltransplantatietherapie waarbij limbalstamcellen (LSC's) uit het onbeschadigde oog van de patiënt worden gebruikt om het transparante hoornvlies te regenereren. Voor patiënten met twee gewonde ogen is deze behandeling vaak onmogelijk, en volgt blindheid. Wij stellen voor een nieuwe benadering te ontwikkelen voor efficiënte hoornvliesregeneratie door transdifferentiatie van andere celbronnen van de patiënt, zoals huid of mondslijmvlies, om zo het gezichtsvermogen te herstellen en blindheid te voorkomen.

Het algemene doel van CorneaRegID is het karakteriseren van de precieze cell fate map van regeneratieve LSCs en het gebruik van deze moleculaire blauwdruk om transdifferentiatie te instrueren in cellen die het regeneratieve potentieel van LSCs kunnen evenaren. De hypothese van CorneaRegID is gebaseerd op het concept dat regeneratieve LSCs kunnen worden geïnduceerd door de expressie van de limbal cel meester transcriptiefactor PAX6 en door het moduleren van het epigenetische landschap. Bovendien willen we door middel van krachtige high-throughput screening genetische modificatie- en xenovrije voorwaarden identificeren voor transdifferentiatie in LSCs die geschikt zijn voor transplantatie.

Wij stellen drie doelstellingen voor:

  • Doelstelling 1: De moleculaire blauwdruk voor transdifferentiatie van LSC's in kaart brengen;
  • Doelstelling 2: nieuwe transdifferentiatiestrategieën ontwikkelen door geïnduceerde PAX6-expressie en modulatie van het epigenetische landschap;
  • Doelstelling 3: het uitvoeren van integratieve analyses van getransdifferentieerde LSCs op moleculair, cellulair en functioneel niveau en het genereren van functionele getransdifferentieerde LSCs die sterk lijken op cornea-afgeleide transplanteerbare LSCs.
CorneaRegID logo

CorneaRegID brengt drie onderzoeksteams met multidisciplinaire expertise samen: Dr. Zhou (Radboud Universiteit) over moleculaire biologie en epigenetica, Dr. Dickman (MUMC+) over hoornvliesziekten en LSC-transplantatie, en Dr. LaPointe (Universiteit Maastricht) over regeneratieve geneeskunde. Dit werk heeft een brede impact buiten hoornvliesschade, bijvoorbeeld voor patiënten met erfelijke aandoeningen waarbij beide ogen zijn aangedaan en aandoeningen met PAX6-deficiëntie.

Financiering

Partners

Radboud University, Maastricht University, Maastricht UMC+

Contactinformatie