Beschadiging van het hoornvlies kan leiden tot blindheid en kan de levenskwaliteit van de patiënt ernstig aantasten. De modernste behandeling is een stamceltransplantatietherapie waarbij limbalstamcellen (LSC's) uit het onbeschadigde oog van de patiënt worden gebruikt om het transparante hoornvlies te regenereren. Voor patiënten met twee gewonde ogen is deze behandeling vaak onmogelijk, en volgt blindheid. Wij stellen voor een nieuwe benadering te ontwikkelen voor efficiënte hoornvliesregeneratie door transdifferentiatie van andere celbronnen van de patiënt, zoals huid of mondslijmvlies, om zo het gezichtsvermogen te herstellen en blindheid te voorkomen.
Het algemene doel van CorneaRegID is het karakteriseren van de precieze cell fate map van regeneratieve LSCs en het gebruik van deze moleculaire blauwdruk om transdifferentiatie te instrueren in cellen die het regeneratieve potentieel van LSCs kunnen evenaren. De hypothese van CorneaRegID is gebaseerd op het concept dat regeneratieve LSCs kunnen worden geïnduceerd door de expressie van de limbal cel meester transcriptiefactor PAX6 en door het moduleren van het epigenetische landschap. Bovendien willen we door middel van krachtige high-throughput screening genetische modificatie- en xenovrije voorwaarden identificeren voor transdifferentiatie in LSCs die geschikt zijn voor transplantatie.
Wij stellen drie doelstellingen voor:
- Doelstelling 1: De moleculaire blauwdruk voor transdifferentiatie van LSC's in kaart brengen;
- Doelstelling 2: nieuwe transdifferentiatiestrategieën ontwikkelen door geïnduceerde PAX6-expressie en modulatie van het epigenetische landschap;
- Doelstelling 3: het uitvoeren van integratieve analyses van getransdifferentieerde LSCs op moleculair, cellulair en functioneel niveau en het genereren van functionele getransdifferentieerde LSCs die sterk lijken op cornea-afgeleide transplanteerbare LSCs.