Projectbeschrijving
Dit interdisciplinaire project hanteert een nieuwe sociaal-juridische benadering van de geschiedenis van het kolonialisme door de alledaagse interactie tussen een Aziatische samenleving en een uitdijende Europese bureaucratie te analyseren. Het richt zich op hoe gewone mensen in Sri Lanka normatieve instituties van belastingheffing, rechtshandhaving en religie, die waren opgezet door de VOC, ervoeren en navigeerden. Deze instellingen werden door de Nederlanders gecreëerd voor sociale controle en het verkrijgen van inkomsten, maar functioneerden tegelijkertijd als locaties voor bemiddeling en conflictoplossing.
Dit project bekijkt de functie van deze instellingen in de Srilankaanse samenleving van binnenuit. De minutieuze Nederlandse bureaucratie produceerde volkstellingsregisters, kerkelijke en gerechtelijke archieven die qua gedetailleerdheid ongeëvenaard zijn in vergelijking met andere achttiende-eeuwse koloniale machten. Dit unieke materiaal maakt het voor historici mogelijk om het alledaagse kolonialisme vast te leggen: terwijl het seriële karakter van de bronnen een structurele analyse van de betrokken personen en de werkende instellingen mogelijk maakt, maken de rijke gegevens op individueel en familieniveau een microanalyse van de inheemse ervaring mogelijk. De gedetailleerde registraties en geschillenbeslechting laten zien hoe het kolonialisme het huishouden kon binnendringen. Door de nadruk te leggen op alledaagse verwikkelingen en rechtspluralisme keert dit project de instituties binnenstebuiten en ontwikkelt het een unieke kijk op de geleefde ervaring van het Nederlandse kolonialisme.
Onlangs kreeg een spin-off project een Shared Cultural Heritage beurs van DutchCulture: 'Naar een virtueel slaveneiland (Kompannavidiya). Omstreden ruimte en dagelijks leven in Colombo, ca. 1700 - heden.'. Via een online StoryMap worden verhalen en beelden van en over de bewoners van de wijk uit de 18e tot 21e eeuw beschikbaar gemaakt voor lokale burgers, erfgoedorganisaties en (Nederlandse) toeristen.