De Grote Ierse Hongersnood in educatie

Educatiepraktijken in scholen en de erfgoedsector
Tijdsduur
2020 tot 2025
Projecttype
Onderzoek

Sinds het ontstaan ervan zijn herinneringen aan de Grote Ierse Hongersnood op vergelijkende manieren gebruikt, ofwel om een gemeenschappelijke basis te zoeken en empathie te kweken, ofwel, omgekeerd, om polemische en/of uitsluitende discoursen aan te wakkeren. Dit postdoctorale onderzoeksproject onderzoekt de didactische erfenis en het potentieel van de Grote Ierse Hongersnood vanuit een diachronisch en synchronisch perspectief en in verschillende media. Het project onderzoekt vroegere en huidige educatieve materialen en praktijken in het basis- en voortgezet onderwijs, musea en andere erfgoedinstellingen. Educatieve activiteiten rondom herdenkingen van de Hongersnood op lokaal, nationaal en internationaal niveau maken ook deel uit van het onderzoekscorpus van het project. 

De Grote Ierse Hongersnood in educatie onderzoekt educatiepraktijken in de Republiek Ierland, Noord-Ierland, de rest van het Verenigd Koninkrijk en elders in Europa. Het vormt een aanvulling op het deelproject Het onderwijzen van nalatenschappen van grote hongersnoden in Noord-Amerika, omdat deze projecten samen inzicht geven in het gebruik van de herinnering aan de hongersnood in educatie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Dit deelproject is een van de zeven deelprojecten van Heritages of Hunger.

Financiering

Partners

Het project wordt ondersteund door een adviesraad van gerenommeerde hongersnoodexperts en samenwerkingspartners uit  Nederland, België, Finland, Spanje, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Rusland, en Canada. Dit zijn  Verzetsmuseum Amsterdam; Museum Rotterdam; Red Star Line Museum, Antwerpen; EUROCLIO; Irish Heritage Trust, Dublin; Nerve Centre Derry; Kuopio Cultural History Museum; Werstas Labour Museum; Universiteit van Granada; Centro Documental de la Memoria Historica, Salamanca; Nederlands Instituut in Sint-Petersburg; Holodomor Research and Education Centre, Kiev; Ireland Park Foundation, Toronto; Holodomor Research and Education Consortium, Toronto.

Contactinformatie