PerPLex is een project over de spraakperceptie (hoe een kind spraak waarneemt) en spraakproductie (wat een kind zegt en hoe) van lexicale items (woorden) bij peuters.
Jonge kinderen kunnen vaak nog niet alle woorden goed uitspreken. Zo kan het zijn dat kinderen ‘poot’ zeggen als ze naar brood wijzen. Waarom zeggen sommige kinderen ‘poot’ en niet ‘brood’? Komt dit omdat ze het woord nog niet goed kunnen uitspreken of hebben ze het woord ‘brood’ anders waargenomen of opgeslagen? En hoe komt het dat deze kinderen uiteindelijk toch ‘brood’ gaan zeggen en niet ‘poot’? Deze vragen staan centraal binnen het onderzoeksproject PerPLex.
Het belangrijkste aspect waarnaar gekeken wordt binnen PerPLex is monitoring. Monitoring is wanneer kinderen hun eigen uitspraak van een woord vergelijken met hoe ze verwachten dat iemand of zijzelf het specifieke woord zou(den) zeggen. Bijvoorbeeld, als iemand ‘brood’ zegt dan kunnen ze dat vergelijken met het woord ‘poot’ (als ze het woord zo hebben opgeslagen). Als kinderen opmerken dat de uitspraak verschillend is, kunnen ze hun verwachting (‘poot’) aanpassen (‘brood’).