stapel boeken

De toegevoegde waarde van geestelijke verzorging op middelbare scholen

Tijdsduur
1 oktober 2023 tot 31 december 2024
Projectleden
dr. J. Kregting (Joris) , dr. J. Copier (Jorien) , Layla de Moor (student-assistent)
Projecttype
Onderzoek

Afgelopen jaren verschenen er alarmerende onderzoeken over het mentale welzijn van jongeren, mede versterkt door de corona-periode. Toegang tot hulp en steun voor jongeren loopt doorgaans via de jeugdzorg. Echter, middelbare scholen hebben, naast onderwijsondersteunende en psychologisch-verwijzende taken, ook (persoons-)vormende  taken en het is opmerkelijk dat welzijnsproblemen van middelbare scholieren daarmee doorgaans niet in verband worden gebracht.

Onderzoeksvraag

Wat zijn op middelbare scholen de voorwaarden voor de inzet van geestelijke verzorging die bijdraagt aan persoonsvorming en daarmee indirect aan het welzijn van leerlingen zodat de druk op de jeugdzorg kan worden verminderd?

Om deze vraag te beantwoorden verzamelt het onderzoek relevante literatuur en treedt in contact met schoolleiders (enquête) en met ouders en hun kinderen (gesprekken).

Financiering

• Stichting Deo Volente