Jelle van Gurp voor het Studiecentrum
Jelle van Gurp voor het Studiecentrum

Dramales om empathische afstemming te oefenen

TLC-voucherproject
Tijdsduur
2022
Projectleden
Jelle van Gurp , Anne-Fleur van der Meer
Projecttype
Onderzoek

Aanleiding

Wanneer afgestudeerde geneeskundestudenten aan het werk gaan in de gezondheidszorg, komen ze vaak in aanraking met patiënten met complexe psychische problematiek. Gepast omgaan met deze patiënten vereist goede empathische vaardigheden, maar die worden in de huidige master nauwelijks geoefend. Hoe kunnen dramalessen bijdragen in het cultiveren van die vaardigheden?

Binnen de master Geneeskunde wordt al communicatieonderwijs aangeboden, maar hierin komen alleen generieke gespreksvaardigheden aan bod. Er is weinig tot geen ruimte om empathische vaardigheden of afstemming te trainen. Die zijn echter hard nodig in de omgang met patiënten, die vaak ernstige mentale problemen en een complexe gevoels- en gedachtewereld hebben. Zo is het belangrijk dat studenten leren een patiënt met gepaste nabijheid te benaderen, maar ook om voldoende afstand te houden. Dit draagt ook weer bij aan de mentale weerbaarheid van zorgverleners.

Gewenste oplossing

Het blijkt dat dramaonderwijs een goede manier is om die empathische afstemming te oefenen. Zo wordt er in de gezondheidszorg al gewerkt met dramatherapeuten en acteurs. In dit voucherproject wordt dan ook een samenwerking aangegaan met regisseur en dramatherapeut Noortje Buiting van theaterwerkplaats Roest.

Het doel van Jelle van Gurp en Anne-Fleur van der Meer met dit project is om een trainingsmodule te ontwikkelen waarin studenten zelf de balans tussen afstand en nabijheid ervaren door ze hun persoonlijke en professionele ervaringen uit te laten spelen. 

Plan van aanpak

De trainingsmodule, die ‘Het Spel’ gaat heten, zal samen met de externe experts, studenten en ervaringsdeskundigen worden ontwikkeld. In de module worden de noties van afstand en nabijheid door studenten beleefd door middel van drama. Hierna wordt daar dan op gereflecteerd. De module zal door twee evaluatierondes en een verbeteringsronde heen gaan. Tot slot wordt er op basis van de laatste evaluatie zowel een Nederlands- als een Engelstalige paper geschreven.

Financiering

Dit project wordt gefinancierd door een TLC-voucher van het Radboud Teaching and Learning Centre. Dit voucherprogramma is bedoeld om projecten op te zetten op het gebied van onderwijsvernieuwing, docentontwikkeling en onderwijsonderzoek.

Bekijk alle voucherprojecten

Contactinformatie

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met één van de voucherprojecthouders, Jelle van Gurp en Anne-Fleur van der Meer, via jelle.vangurp [at] radboudumc.nl of anne-fleur.vandermeer [at] radboudumc.nl.