De letters CCEP in donderrood tegen een Radboudrode achtergrond
De letters CCEP in donderrood tegen een Radboudrode achtergrond

Drift en trauma in de Freudiaanse metapsychologie

Aan gene zijde van het lustprincipe is altijd erkend als een sleuteltekst in de Freudiaanse metapsychologie. Sleutelconcepten zoals de dood- en levensdrift, herhaling, plezier en trauma hebben hun weg gevonden naar de geschriften van veel hedendaagse filosofen en worden vandaag de dag veelvuldig besproken. 

Dit project wil een lezing en analyse bieden van Aan gene zijde van het lustprincipe

Het neemt als uitgangspunt de twee hoofdversies van de tekst (1919 en 1920), met als doel het doordenken van implicaties voor de psychoanalytische theorie, de filosofische antropologie en metafysica van Freuds - vaak betwiste - conceptualiteit en de verschillende patho-analytische/bio-analytische perspectieven op het leven, die Freud in deze tekst ontwikkelt. 

Resultaten

Tot dusverre heeft dit project al een aantal publicaties opgeleverd. Zo verscheen er een monografie (met Philippe van Haute als co-auteur), getiteld: Verleiding, drift en herhaling: Freuds metafysica van het trauma. Ook hebben er internationale samenwerkingen en conferenties/symposia plaatsgevonden. Een bundel getiteld Towards the Limits of Freudian Thinking: Beyond the Pleasure Principle is gepland voor publicatie in 2024. 

Contactinformatie