The family Oestreicher
The family Oestreicher

'Drillingsberichte'

De Drillingsberichte zijn een verzameling brieven waarin de Joodse arts Felix Oestreicher van 1937 tot 1943 aan zijn familie schrijft over het wel en wee van het leven van zijn drie dochters. Hij schrijft over de ontwikkeling van zijn jonge 'drieling': de tweeling Helli en Maria (1936) en hun zusje Beate (1934). Felix noemt de brieven 'Drillingsberichte', omdat ze gaan over zijn 'drieling' en over de opvoeding (het 'drillen') van zijn kinderen. De brieven zijn bedoeld om zijn grote familie, die over heel Europa verspreid is, op de hoogte te houden van het welzijn van zijn vrouw Gerda, de kinderen en 'omi', de oma van de drie zusjes Felix die bij hen woont.

De verzameling brieven geeft inzicht in hoe het de Joodse familie vergaat in deze roerige tijden, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De familie verhuist van Karlsbad naar Nederland en ook binnen Nederland moet de familie meerdere keren verhuizen. Toen de kinderen niet naar school mochten van de bezetter, gaf Felix ze thuis les. Opvallend is dat de oorlog weinig ter sprake komt. De brieven beschrijven het dagelijks leven in moeilijke tijden, maar er wordt weinig gezegd over deze onzekere tijden zelf. De ouders lijken te proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden en hun kinderen voor te bereiden op de toekomst.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal van Drillingsberichte vind je hier:

Lees het lesmateriaal

Onderzoek

Het Drillingsberichte onderzoeksproject wil deze verzameling van brieven onder de aandacht van wetenschappers brengen. De brieven bevatten een schat aan informatie en bieden onderzoekers de mogelijkheid om ze vanuit verschillende invalshoeken te bestuderen, vooral historisch, maar ook didactisch of taalkundig. 

In 2023 heeft de Radboud Universiteit Nijmegen een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het ‘Selma Stern Zentrum für Jüdische Studien Berlin-Brandenburg’. Het doel van de overeenkomst is het bevorderen van de samenwerking omtrent het onderzoek naar de  Drillingsberichte.  

Digitale collectie

De Drillingsberichte zijn te vinden op het platform ‘Bijzondere Collecties’ van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. Het betreft zowel scans van de originele brieven als hun transcripties. Aan de collectie zijn ook familiefoto’s, tekeningen van de kinderen en wetenschappelijke publicaties van Felix Oestreicher toegevoegd. Het materiaal is open access, doorzoekbaar en downloadbaar. 

Ga naar de digitale collectie

The Oestreicher family in Katwijk, the Netherlands (1940)
The Oestreicher family in Katwijk, the Netherlands (1940). From left to right: Lisbeth, Beate, Helli, Gerda, Maria and Felix.

Resultaten

Interview mit Helly Oestreicher zu ihrer Kunst

Leren van de Buren Lernen vom Nachbarn 2018

Partners

In 2024 is de Radboud Universiteit Nijmegen een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met het ‘Verbundportal Jüdische Geschichte online’. Op deze manier kunnen bezoekers van het portal de Drillingsberichte collectie bezoeken. Het portal wordt gehost door het ‘Moses Mendelssohn Zentrum für Europäisch-Jüdische Studien’ in Potsdam en ontwikkeld in samenwerking met het ‘Institut für die Geschichte der deutschen Juden’.

Het doel van de overeenkomst is het verlenen van wederzijdse steun bij de presentatie van online activiteiten. Hierdoor wordt de toegankelijkheid en daarmee ook zichtbaarheid van de Drillingsberichte vergroot.  

Naar de Drillingsberichte via het ‘Verbundportal Jüdische Geschichte online’

Contactinformatie