Unknown photographer, Public domain, via Wikimedia Commons
Unknown photographer, Public domain, via Wikimedia Commons

Editieproject Titus Brandsma

Looptijd
2014 tot 2040
Projecttype
Onderzoek
Organisatieonderdeel
Titus Brandsma Instituut

De geschiedenis van Titus Brandsma is rijk en groots. In 2022 werd Titus Brandsma O. Carm. heilig verklaard. Na zijn doctoraat aan de Gregoriana in Rome (1909) bracht Titus veertien jaar door in Oss, waar het studiehuis van de Karmel was gevestigd. Naast zijn docentschap aan jonge karmelieten in opleiding, werd hij actief in het maatschappelijke leven van de stad. Veel aandacht kreeg hij als journalist en als hoofdredacteur van De stad Oss, dat hij een nieuw profiel gaf. Verder richtte hij het tijdschrift Carmelrozen op, vooral gericht op spiritualiteit, waarvoor hij een groot aantal artikelen schreef. 

Journalistiek

De journalistiek bleef altijd een bijzondere plaats innemen, in de ogen van Titus een uitstekende ‘moderne’ mogelijkheid om het geestelijke leven een plaats te geven in de ook toen al seculariserende samenleving. Zo schreef hij artikelen over Nederlandse vroomheid in De Gelderlander en werd hij adviseur van de Rooms-Katholieke Journalistenvereeniging. De meeste bekendheid verwierf Titus als hoogleraar Filosofie aan de in 1923 opgerichte Katholieke Universiteit van Nijmegen, waarvan hij bovendien één jaar lang rector magnificus was (1932/33). Zijn laatste geschrift schreef in de strafgevangenis te Scheveningen, een verweerschrift op bevel  van der Gestapo, dat ook werd uitgegeven als zijn laatste geschrift.

Behouden geschriften

De geschriften van Titus Brandsma die bewaard worden in het Titus Brandsma-archief van het Nederlands Karmelieteninstituut, omvatten duizenden documenten. Brandsma schreef zo'n 700 artikelen voor diverse publicaties, maar in de archieven bevinden zich ook duizenden ongepubliceerde artikelen, toespraken, aantekeningen en brieven. 

Toegankelijk voor groot publiek

Middels het  'Editieproject Titus Brandsma' wil het Titus Brandsma Insituut deze werken toegankelijker maken voor het grote publiek. Zo kunnen deze gebruikt worden om te lezen en studeren. Dit project is gestart in 2014 en het zal waarschijnlijk zo’n twintig jaar duren voordat al het werk van Titus beschikbaar is. De voor publicatie gereedgemaakte geschriften worden online gepubliceerd. 

Unknown photographer, Public domain, via Wikimedia Commons

Online archief

Op www.titusbrandsmateksten.nl vindt u een selectie van de teksten van Titus Brandsma. Maandelijks worden hier een of meer teksten gepubliceerd. 

Met onder andere originele teksten, vertalingen en brieven. Ook zijn er commentaren en reflecties bij de teksten van Titus Brandsma te vinden.

Partners

Het Titus Brandsma Instituut werkt voor dit project samen met de Nederlandse Karmelprovincie. In de archieven van de Nederlandse Karmelprovincie worden ongeveer 5000 documenten van Titus Brandsma beheerd. Al deze documenten worden gedigitaliseerd. Een selectie van deze documenten wordt vervolgens gepubliceerd via www.titusbrandsmateksten.nl.

Contactinformatie

Meer weten over dit project? Neem gerust contact op. Media die op zoek zijn naar experts en professionals die duiding kunnen geven aan dit onderzoeksthema of Titus Brandsma in het algemeen kunnen ons secretariaat benaderen.