Nietzsche 1882 Cropped
Nietzsche 1882 Cropped

Een wereld van waarde

Nietzsches ethos van experimenteren als respons op nihilisme
Tijdsduur
1 september 2017 tot 31 december 2024
Projectleden
M. Colsen (Marc) MA
Projecttype
Onderzoek

Dit proefschrift onderzoekt de manieren waarop Nietzsches experimentalisme in de secundaire literatuur is ontvangen, en stelt dat het anders ontvangen had moeten worden.

De aanpak van dit onderzoek

Het doet dit door twee elementen met elkaar te verbinden. Ten eerste een close reading van alle teksten van Nietzsche waarin het woord 'experiment' of een afgeleide daarvan voorkomt. Ten tweede, een interpretatie van zijn filosofische werk als geheel, dat draait om de kwestie van waarde, of, meer specifiek, de menselijke activiteit van het waarderen.

De inzichten van dit onderzoek

Wanneer deze twee elementen met elkaar verbonden worden, werpen ze een verrassend nieuw licht op Nietzsches filosofie. Als zijn project een poging tot herwaardering is, dan kan men zeggen dat het experiment dient als zijn nieuwe criterium van waarde. Door het toe te passen probeert hij niet alleen de filosofie opnieuw vorm te geven, maar ook het leven zelf. Dit wordt vooral duidelijk wanneer het nieuwe criterium wordt afgezet tegen het oude: moraliteit. Voor Nietzsche heeft moraliteit de Westerse cultuur in de val van het nihilisme geleid. Zou het experiment ons daaruit kunnen leiden?

Dit proefschrift maakt deel uit van 'Nietzsche: Experiment and Nihilism', een onderzoeksproject op initiatief van Stichting Laura.

Financiering

Contactinformatie

Contactpersoon