Al sinds 2012 zijn de activiteiten van de leerstoel gewijd aan de conceptuele debatten tussen orthodoxe theologie en het concept van mensenrechten en een verkenning van de Oosters-christelijke tradities met betrekking tot oorlog en vrede. Door de wetenschappelijke achtergrond van de hoogleraar wordt een te beperkte regionale focus vermeden, maar er wordt bijzondere aandacht besteed aan ontwikkelingen van religie en samenleving in Rusland en Oekraïne. Over het algemeen bestaan de activiteiten uit wetenschappelijk onderzoek naar gerelateerde onderwerpen, valorisatieactiviteiten zoals commentaar op actuele gebeurtenissen in de media, advies aan NGO's, denktanks, professionele consultaties, publicaties en het organiseren van workshops en conferenties.


Endowed chair "Orthodoxy, Human Rights, Peace Studies”
- Looptijd
- 9 oktober 2024 tot heden
- Projecttype
- Onderzoek
- Organisatieonderdeel
- Instituut voor Oosters Christendom
Orthodoxe theologie en mensenrechten
Een van de belangrijkste aandachtspunten van de leerstoel is de verkenning van conflicten, verschillen, maar ook raakvlakken en mogelijkheden voor wederzijdse verrijking tussen het concept van mensenrechten en patronen van de orthodoxe theologische traditie. Mensenrechten worden nog steeds vaak - ten onrechte - gezien en behandeld als een westers project, gevoed door zowel de christelijke traditie als bepaalde westerse sporen zoals de Renaissance en de Verlichting. De orthodoxe christelijke traditie daarentegen is een christelijke, maar geen westerse traditie.
Vredesstudies
Een tweede focus van de wetenschappelijke en publieke activiteiten van de leerstoel houdt verband met het onderwijs over oorlog en vrede in zowel de oosterse als de westerse traditie. Er is duidelijk meer dan een louter theoretische relevantie voor dergelijke studies. Oosterse christenen, bijvoorbeeld in Syrië, Irak, Egypte, Turkije, Armenië en niet in de laatste plaats in Rusland en Oekraïne, bevinden zich midden in de conflictgebieden van de wereld van vandaag. Deze conflicten hebben vaak een historische dimensie, die bekend moet zijn voor een goed begrip.
Religieuze tradities met betrekking tot oorlog en vrede zijn over het algemeen ambivalent. Religies, inclusief de oosterse christelijke denominaties, kunnen in conflicten de rol aannemen van vredesopbouwers of brandversnellers. Ze kunnen worden gebruikt en misbruikt, en dit alles kan worden gezien en geanalyseerd. Als resultaat van de voorbereidende studies die tot nu toe zijn uitgevoerd, is de vraag achter de genoemde ambivalentie - complexer dan de publieke opinie het vaak wil hebben - die van "religie en ideologie". Studies, lezingen en publicaties van de leerstoel waren de afgelopen jaren aan dit thema gewijd.
De leerstoel wijdt zich in het bijzonder aan de reconstructie van een Oosters-christelijke traditie met betrekking tot vragen over oorlog en vrede.
Financiering
In de beginfase werd de leerstoel gesponsord door IvOC en twee Nederlandse NGO's, Stichting Vredeswetenschappen en Kerk in Actie, en deels ook door de stichting Porticus. Na 2017 werden de leerstoel en haar activiteiten voortgezet in samenwerking tussen IvOC en de PThU. Daarna hebben voormalige sponsoren zich teruggetrokken, waardoor IvOC nu de enige financiële ondersteuner is.
Gezien de evidente relevantie van de onderzoeks- en valorisatieactiviteiten van de leerstoel tegen de achtergrond van de huidige ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne, zijn we actief op zoek naar nieuwe sponsoren.
Contactinformatie
alfons.bruening@ru.nl