Holding Hands
Holding Hands

Ervaringskennis in de ggz: wat is het en wat is de meerwaarde?

Ervaringskennis en -deskundigheid spelen een steeds grotere rol in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg (ggz). Er worden echter door verschillende partijen (binnen en buiten de ggz) vraagtekens gezet bij de toegevoegde waarde en het belang van ervaringsdeskundigen. Want wat is ervaringskennis eigenlijk? Dit project probeert die vraag te beantwoorden.

Het project is een samenwerkingsverband met de Verhalenbank Psychiatrie, gevestigd aan de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht. De Verhalenbank Psychiatrie verzamelt de persoonlijke ervaringen van en over mensen met psychische kwetsbaarheid. Het doel hiervan is grotendeels tweeledig. Enerzijds geeft het zorgontvangers, zorggevers en omringende mensen een stem, dat herstel, troost en inspiratie kan bieden. Anderzijds worden deze verhalen ook als wetenschappelijke informatie benuttigd. De financiering voor dit project werd toegekend aan Prof. Floortje Scheepers (UMC Utrecht), en bestaat uit twee 3-jarige postdoc projecten.

Het eerste postdoc project wordt beoefend aan deze faculteit, door dr. Roy Dings (FTR, Radboud Universiteit). Door gebruik te maken van filosofische inzichten over onder andere kenleer, fenomenologie en wetenschapsfilosofie, wordt er een conceptueel kader gerealiseerd over wat ervaringskennis 'in theorie' kan omvatten.

Het tweede postdoc project zal worden uitgevoerd aan het UMC Utrecht, door dr. Linde van Schuppen. Zij is alumna filosofie aan de RU, en promoveerde eerder dit jaar aan de faculteit Letteren van de RU. Linde zal het conceptueel kader uit het eerste project gebruiken als basis voor empirisch onderzoek. Ze gaat de verhalen in de Verhalenbank Psychiatrie analyseren door op zoek te gaan naar welke verschillende kennisvormen (uit het conceptuele kader) impliciet gebruikt worden door verschillende partijen in de ggz.

Doel is dat het conceptuele kader, verrijkt en aangepast met de empirische inzichten, tot een nieuw model van ervaringskennis wordt ontwikkeld. Dit model zou dan als fundament kunnen dienen voor de onderbouwing van de inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz. Er wordt ook al met verschillende ggz-instellingen samengewerkt om de uitkomsten van het onderzoek t.z.t. te implementeren in de praktijk.

 

Financiering

Het project wordt gefinancierd met een NWO SGW-L beurs, toegekend aan prof. Floortje Scheepers van het UMC Utrecht. Het bouwt voort op een eerder verkennend project over ervaringskennis, gefinancierd door een NWO SGW-XS beurs en uitgevoerd door dr. Roy Dings en prof. Derek Strijbos (RU).

Contactinformatie