Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van milieuverontreiniging, ook wel het exposoom genoemd. Luchtverontreiniging is een van de belangrijkste vervuilingsbronnen en leidt vaak tot politiek en maatschappelijk debat. In bewoonde gebieden vinden transities plaats in mobiliteit, energie en landbouw. Deze transities beïnvloeden de luchtkwaliteit, hetgeen leidt tot conflicten en beschadigd onderling vertrouwen tussen overheden, bedrijven en bewoners. Er is een duidelijke behoefte aan betere technologische meetmethoden en betrokkenheid van belanghebbenden bij het verzamelen en analyseren van luchtkwaliteitsdata.
ExpACT zet innovatieve meettechnologieën en participatieve methoden in om deze uitdagingen aan te pakken in industriële, agrarische, stedelijke en werkomgevingen. De Radboud Universiteit is één van de consortiumpartners in dit project, waarvan de Universiteit Utrecht penvoerder is.
Life Science Trace Detection Lab
Binnen dit project heeft het team van het Life Science Trace Detection Lab (TD-Lab) van de Radboud Universiteit €840.000 toegekend gekregen om twee nieuwe technieken te ontwikkelen en toe te passen voor het direct opsporen en monitoren van chemische stoffen in de lucht op verschillende afstanden:
- Een draagbaar meetinstrument (COPS) dat met infrarood licht de samenstelling van chemische stoffen in de lucht kan meten. Dit instrument zal worden gecombineerd met satellietmetingen om luchtvervuiling nauwkeuriger in kaart te brengen, met een hoge ruimtelijke en tijdsgebonden precisie.
- Een mobiele massaspectrometer (ToF-MS) voor het direct analyseren van vluchtige organische stoffen en (organische) aerosolen in de lucht. Deze techniek gaat verder dan bestaande methoden dankzij een nieuw deeltjes-inlaatsysteem, waarmee ook stoffen met een lagere vluchtigheid gemeten kunnen worden, zoals bijvoorbeeld polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).