Didymus’ Commentaar op de redevoeringen van Demosthenes: Ägyptisches Museum und Papyrussammlung - Staatliche Museen zu Berlin, Scan: Berliner Papyrusdatenbank, P 9780
Didymus’ Commentaar op de redevoeringen van Demosthenes: Ägyptisches Museum und Papyrussammlung - Staatliche Museen zu Berlin, Scan: Berliner Papyrusdatenbank, P 9780

FIBRE

Functional Innovation in Bookcraft in Roman Egypt (c. 0-400 CE)
Tijdsduur
1 januari 2022 tot 31 december 2027
Projecttype
Onderzoek

Boeken zijn technologie. Het boek in de oudheid had normaal gezien de vorm van een boekrol, maar deze vorm van het medium heeft nooit zijn verdiende plaats in de boekgeschiedenis gekregen. Papyri, opgegraven in de Egyptische woestijn, zijn fragmenten van oude boeken, en bieden een unieke mogelijkheid om de oude technologie van het geschreven medium te bestuderen. FIBRE bestudeert het materiële bewijs uit Romeins Egypte met een nieuwe, holistische methode, om de boekrol te rehabiliteren als een veelzijdige, succesvolle vorm van het boek.

FIBRE analyseert een sociale, culturele en technologische ontwikkeling aan de hand van het bewijs van antieke boekfragmenten. Het project is een exploratie van de menselijke cultuur en haar productie, maar natuurlijk ook van onze geschiedenis. Door de socio-economische factoren die invloed hebben op de boekmaakkunst te begrijpen, leren we over de plaats van het boek in de samenleving: in het leven van individuen, gemeenschappen, en de bureaucratie van het Romeinse rijk.

Afbeelding: Didymus’ commentaar op de redevoeringen van Demosthenes: Ägyptisches Museum und Papyrussammlung - Staatliche Museen zu Berlin, scan: Berliner Papyrusdatenbank, P 9780. 

Financiering

NWO Gravitation Grant "Anchoring Innovation"

Contactinformatie

Contactpersoon