Brain ultrasound
Brain ultrasound

Focused Ultrasound Initiative

In de geneeskunde, de neurowetenschappen en het gedragsonderzoek is een nieuwe sleuteltechnologie in opkomst: gerichte ultrasone stimulatie (focused ultrasound stimulation; FUS). Deze geluidsgolven kunnen veilig en met grote precisie op het menselijk lichaam worden gebruikt. Deze stuurbare energie kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor een breed scala van toepassingen, waaronder neurochirurgie zonder scalpel, toediening van geneesmiddelen alleen daar waar het nodig is, en niet-invasieve neuromodulatie diep in de hersenen. Het doel van dit project is het ondersteunen en versnellen van FUS technieken, fundamenteel onderzoek en toepassingen. Hiermee dragen we bij aan een toekomst waarin minimaal invasieve therapie deel kan uitmaken van het dagelijks leven.

Het Focused Ultrasound Stimulation Initiative (FUSi) zal drie pijlers (onderzoek, kliniek en innovatie) met elkaar verbinden en versnellen. De eerste stap om dit te bereiken is het investeren in gecentraliseerde FUS kennis en ondersteuning, zowel inhoudelijk als technisch.

Inhoudelijke kennis

Het FUSi zal investeren in het centraliseren van inhoudelijke en praktische kennis. Een expert op het het gebied van FUS onderzoek geeft desgevraagd advies en ondersteuning bij wetenschappelijke en praktische zaken (zoals ondersteuning bij beursaanvragen of het ontwerpen van experimenten, ethische zaken en hands-on training van gebruikers).

Technische kennis

Technische ondersteuning vanuit het initiatief wordt aangeboden door een technisch ingenieur. Het FUSi investeert in apparatuur voor het valideren van de stimulatie apparatuur, en in software ter ondersteuning van onderzoek. Deze aanpak voorkomt het dupliceren van werk en investeringen, vergroot de deskundigheid en efficiëntie binnen de Radboud campus en verkleint de afhankelijkheid van externe partners.

Het op deze wijze centraliseren van kennis en technische ondersteuning zal niet alleen mogelijkheden creëren voor wetenschappelijk onderzoek, maar zal ook de deur openzetten voor het bedrijfsleven om gezamenlijk nieuwe producten te ontwikkelen.

Klinische toepassing

Het onderzoeksveld, de klinische toepassingen en de commerciële markt breiden zich snel uit. Het project zal de barrières voor marktintroductie identificeren en business cases ontwikkelen voor klinische toepassing en terugbetaling van behandelingen. Deze brug van ontdekking naar vergoede zorg is essentieel voor onderzoek en medische innovatie. Intellectuele eigendommen die voortkomen uit het project kunnen efficiënt en centraal worden beheerd.

Projectbeheer

Het FUS-initiatief zal centraal worden beheerd om een brug te slaan tussen ontdekking en toepassing en om kennis en knowhow over de domeinen heen uit te wisselen. Er worden vier ontdekkingsprojecten opgezet op het gebied van neuromodulatie, gesloten-lusregeling, biochemische signalering, en cognitie. Daarnaast zijn er drie klinische projecten in beeldgestuurde therapie (prostaatkanker), neurologie (Parkinson), en psychiatrie (angst).

Nieuws

Geluid kan helpen tegen tremor van patiënten met parkinson | Trouw
Tumoren verwijderen zonder operatie | Radboud Oncologie Fonds
Depressie en dwangstoornis mogelijk te behandelen met ultrageluid | Nationalezorggids.nl
Hersenen kunstmatig aan het werk zetten? Dat kan met de 3 T's van hersenstimulatie: TMS, TES en TUS | Donders Wonders (ru.nl)

Contactinformatie