Duin met sterke soortenrijke grasbekleding
Duin met sterke soortenrijke grasbekleding

Future Dikes

Sterke, soortenrijke grasbekleding van de toekomst

Beeld: Cyril Liebrand/Eureco.

Bekijk de resultaten van Future Dikes - Fase 1

Lees meer over Future Dikes - Fase 2

Sterke dijken

Met een derde van het land onder zeeniveau heeft bescherming tegen overstromingen de hoogste nationale prioriteit in Nederland. In de komende dertig jaar wordt binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma 1.300 km aan dijken versterkt. Een traditionele versterking betekent meestal het bouwen van hogere en bredere dijken. Dat is een omvangrijke, tijdrovende en kostbare onderneming. Daarnaast zorgt het versterken van de dijken vaak voor weerstand vanuit de omgeving vanwege de inbreuk op de leefomgeving en het klassieke landschap. Er is behoefte aan kennis over effectieve en veilige, maar minder ingrijpende manieren om dijken te herstellen en duurzaam te beheren.

Biodiverse dijken

In het project Future Dikes wordt onderzocht hoe we de Nederlandse dijken kunnen versterken met een soortenrijke grasbekleding. Vanuit eerder onderzoek is bekend dat een biodiverse grasmat goed bestand is tegen de erosieve werking van overstromend water. De bovengrondse variatie weerspiegelt zich in een diverse en diepe wortelmat die de bodemlagen als het ware bij elkaar houdt. Zowel boven- als ondergronds biedt een diverse vegetatie dan ook een uitstekende eerste beschermlaag.

Daarnaast kan soortenrijke grasbekleding bijdragen aan het herstel van biodiversiteit: er is plek voor bijzondere planten- en insectensoorten. Bovendien slingeren dijken door het Nederlandse landschap en vormen een brug tussen verschillende ecosystemen. Een soortenrijke grasmat sluit aan bij de Green Deal Infranatuur die diverse waterschappen hebben ondertekend om de biodiversiteit en milieuvriendelijk beheer van de dijken te waarborgen.

Future Dikes Fase 2

Fase 1 van het project Future Dikes is formeel afgerond. Het project heeft de hoofdvraag of bloemrijke dijken veilig zijn en in nieuwe dijkontwerpen opgenomen kunnen worden bevestigend kunnen beantwoorden. De eigenschappen van sterke, soortenrijke dijken zijn in kaart gebracht. Het Hoogwaterbescher­mingsprogramma en de waterschappen hebben de ambitie uitgesproken om te komen tot “Sterke soortenrijke dijken als standaard”.

In Fase 2 wordt gewerkt aan het realiseren van deze ambitie. Er wordt onderzocht hoe soortenrijke dijken kunnen worden aangelegd, omgevormd en beheerd, zodat ze zowel sterk als biodivers zijn. Het ontwikkelen van praktische handreikingen voor aanleg, omvorming en beheer staat hierbij centraal. Tegelijkertijd worden droogteproeven en faalkansberekeningen uitgevoerd om te bepalen wat klimaatverandering betekent voor de veiligheid van dijken en welke rol soortenrijke dijken hierin spelen. 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom fase 2 van Future Dikes?
Schrijf je dan in voor de mailinglijst!

Radboud Fonds

Voor de grootschalige toepassing van soortenrijke grasbekleding is meer onderzoek nodig. We weten nog onvoldoende hoe we nieuwe dijken ontwerpen, hoe we bloemrijke dijken optimaal kunnen ontwikkelen, in stand houden en herstellen. Het Radboud Fonds ondersteunt dit project. Lees meer op de donatiepagina van het Radboud Fonds.

Nieuws

team Future Dikes

Future Dikes-team wint facultaire Team Science Award 2024

Het Future Dikes-team is uitgeroepen tot winnaar van de Team Science Award 2024 van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI).

Droogteproeven bij de Future Dikes proefdijkjes op de campus van de Radboud Universiteit

Droogteproeven op proefdijken Future Dikes

Wat is het effect van langdurige droogte op dijkveiligheid? Welke combinatie van kruiden en grassen is het best bestand tegen de droogte? Dat onderzoekt het team van Future Dikes bij de proefdijken op de Radboud campus.

Bloemrijke dijk

Bloemrijke dijken zijn minstens zo sterk én beter voor de biodiversiteit

Nieuwe combinaties van gras- en kruidensoorten op dijken kunnen bijdragen aan het herstel van biodiversiteit. Zo’n ‘soortenrijke dijkbekleding’ is bovendien zeker zo sterk als traditionele grasbekleding.

Covers van de eindrapporten Future Dikes

Download nu: Rapporten Future Dikes fase 1

De resultaten van Future Dikes fase 1 zijn beschreven in een vijftal rapporten, die nu te downloaden zijn.

Meer nieuws over Future Dikes

Future Dikes in de media

Financiering

Partners

Contactinformatie

Meer weten over dit onderzoek? Media kunnen voor vragen contact opnemen nemen met team Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie: 024 361 6000, media@ru.nl. Voor overige vragen, neem contact op met de onderzoeker.