Bestellen eten via smartphone
Bestellen eten via smartphone

Gig Economy

Tijdsduur
1 maart 2018 tot 1 september 2023
Projectleden
prof. dr. A.M. Herrmann (Andrea) , Silva Neto, V. da (Victo) , Koutsimpogiorgos, N. (Nikos) , Slageren, J. van (Jaap)
Projecttype
Onderzoek

De opkomst van de "gig-economy", die het inhuren van dienstverleners via online platforms mogelijk maakt, wordt beschouwd als een van de belangrijkste economische veranderingen van het afgelopen decennium. Op deze online arbeidsmarkten wordt een breed scala aan diensten verhandeld, waaronder ter plaatse uit te voeren klussen - bijvoorbeeld taxidiensten (via Uber), handwerkdiensten (via TaskRabbit), schoonmaakklussen (via Helpling), of voedselbezorging (bijvoorbeeld via Deliveroo). Maar ook een breed scala aan online uit te voeren klussen wordt steeds vaker via platforms verhandeld, zoals het taggen van afbeeldingen (bv. via Amazon Mechanical Turk) of programmeer-, vertaal- en ontwerptaken (via Upwork).

De sociaaleconomische gevolgen zijn enorm, uiteenlopend van een toenemende arbeidsautonomie tot de mogelijke uitholling van arbeidsnormen. Met name het laatstgenoemde is acuut, omdat "gig work" niet onder de traditionele arbeidswetgeving valt. Gezien de wijdverspreide verwachting dat de gig-economie de komende jaren aanzienlijk zal groeien, is het de vraag of de gig-economie de arbeidsrechten in gevaar brengt van groot belang voor wetenschappers, beleidsmakers en de samenleving. Om zinvolle regelgeving mogelijk te maken, is onderzoek naar de gig-economie dringend noodzakelijk - maar nog nauwelijks voorhanden. Het project gaat deze uitdaging aan door te vragen hoe nationale arbeidsmarktinstellingen (1) de deelname van nationale arbeidskrachten aan de gig economy en (2) de regulering ervan beïnvloeden.

Resultaten

Bekijk de resultaten 

Financiering

Gefinancieerd met een Vidi beurs van de ‘Netherlands Organisation for Scientific Research’ (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek—NWO). Grant number: 452-17-017

Partners

Koen Frenken, Copernicus Institute of Sustainable Development, Universiteit Utrecht.

Contactinformatie

Contactpersoon

  • prof. dr. A.M. Herrmann (Andrea)