Wat betekent ‘responsible governance for sustainable societies’ en hoe werken de ‘glocal’ interacties in de context van gebiedstransities?
- Trekker: Faculteit der Managementwetenschappen
- Instituut: IMR, Centrum voor Parlementaire Geschiedenis
- Participerende faculteiten: Sociale Wetenschappen, Rechten
- Partners: Centre for sustainability Challenges, Stichting Natuur en Milieu, WNF, Natuur- en Milieufederaties, IUCN.
- Onderzoekers: S. Meijerink, H. Ploegmakers, I. Visseren-Hamakers, A. Lagendijk, L. Knippenberg, E. van der Krabben, A.G.A. Nijmeijer, W. van Meurs, J. van Merriënboer, dr. Tonnaers, dr. Notermans
Om te kunnen bepalen hoe we ons landschap een duurzame toekomst kunnen geven, zijn inzichten vanuit verschillende disciplines nodig: vanuit de bestuurskunde, bedrijfskunde, economie, bedrijfseconomie, geografie, milieu, planologie en de politicologie. Vanuit al deze disciplines samen vergaren we kennis over de sociale en economische gevolgen van de dalende bevolking in krimpgebieden, de rol van provincies bij verdergaande decentralisatie van overheidstaken, de gevolgen van populisme op sociaal-cultureel beleid en het functioneren van nieuwe vormen van marktwerking. Behalve het bewaken van effectiviteit, efficiency en legitimiteit van de institutionele managementarrangementen is het van belang om rekening te houden met de governance van sociaal-maatschappelijke systemen. Hierbij speelt niet alleen het omgevingsrecht maar ook de meer sociale en culturele dynamiek van stakeholdersprocessen een grote rol.