Europese hongersnoden uit het verleden hebben een lange nasleep en hun herinneringen blijven de huidige debatten over economische achteruitgang, vluchtelingen, Brexit en COVID-19 beïnvloeden. Vaak worden ze opgeroepen om transnationale conflicten te belichten. Heritages of Hunger (HoH) laat zien dat de herinneringen aan dit verleden het mogelijk maken om transcultureel en transhistorisch begrip te stimuleren. Het project wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Radboud Universiteit, Wageningen University & Research, en het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), en werkt samen met een wereldwijd consortium van docenten, onderzoekers en instellingen.
HoH doet vergelijkend onderzoek naar erfgoed rond de volgende casussen: oorlogsperioden (België en Duitsland tijdens en na WO I; Nederland, Rusland en Griekenland tijdens WO II, Duitsland na WO II); verwaarlozing en ecologische crisis (Ierland en Finland tijdens de negentiende eeuw), en onderdrukking (Spanje tijdens het interbellum, Oekraïne).
Bovendien analyseert HoH onderwijspraktijken in scholen, musea en rond herdenkingsinitiatieven en gaat het in op de significante wederzijdse impact tussen dergelijke praktijken en immigrantengemeenschappen in Europa en over de hele wereld. HoH zal resulteren in een rapport met onderwijsaanbevelingen, gericht op beleidsmakers, onderwijsinstellingen en de erfgoedsector. Het zal ook educatief materiaal opleveren voor leerlingen van alle leeftijden in de vorm van een Massive Open Online Course (MOOC) en een vrij toegankelijke digitale databank van tekstueel, visueel en audiomateriaal over de hongersnoden die centraal staan in het project.