Teacher reading to children. Yan Krukau. Pexels
Teacher reading to children. Yan Krukau. Pexels

Het leren van Nederlands door Oekraïners

Taal, welzijn, cognitie, participatie

Voor nieuwkomers is het leren van Nederlands essentieel. Het biedt hun kansen op opleiding en werk, toegang tot de gezondheidszorg, sociale contacten en meer. Kortom, het is bepalend voor hun integratie en welzijn. 

Wie als vluchteling is geëmigreerd heeft vaak traumatiserende gebeurtenissen meegemaakt. Dat kan leiden tot spanning, concentratieproblemen en geheugenproblemen, en dat kan het leren bemoeilijken. Ook scholen en leerkrachten worden hierdoor voor nieuwe uitdagingen gesteld.

Dit onderzoeksproject van de Radboud Universiteit wil inzicht brengen in het verband tussen het psychische welzijn van leerlingen en het leren van Nederlands. Dat onderzoeken we bij kinderen en volwassenen die uit Oekraïne zijn gevlucht.

We betrekken daarbij drie domeinen:
•    Welzijn: emotie, omgaan met traumaklachten
•    Cognitie: geheugen en aandacht
•    Participatie: contacten met anderen, integratie

We onderzoeken hoe traumatische ervaringen ingrijpen op deze domeinen en hoe dat van invloed is op het leren van Nederlands. Maar ook andersom: zorgt een grotere beheersing van het Nederlands bijvoorbeeld voor meer sociale contacten en een verbeterd emotioneel welzijn?

De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk voor wetenschappers én kunnen op termijn vragen van leerkrachten beantwoorden en bijdragen aan het onderwijs aan nieuwkomers.

Informatie voor scholen

Wij zoeken scholen die hun medewerking willen verlenen. Biedt uw school Nt2-onderwijs aan vluchtelingen uit Oekraïne in de leeftijd 10-12 jaar, of 25-35 jaar? Wij nemen graag contact met u op met meer informatie en voor overleg. U kunt uw contactgegevens achterlaten, of mailen naar onderzoek-nederlands-oekrainers [at] ru.nl (onderzoek-nederlands-oekrainers[at]ru[dot]nl)

Financiering

NWO Vici

Contactinformatie

onderzoek-nederlands-oekrainers@ru.nl