Welkom bij de Historische Database van Suriname & de Cariben (HDSC). Ons doel is om informatie over de bevolking van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen online te brengen voor het publiek en voor wetenschappelijk onderzoek. Helpt u mee om de geschiedenis van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen voor iedereen online toegankelijk te maken?
Historische Database van Suriname en de Cariben
- Looptijd
- 2017 tot heden
- Projectleden
- Radboud University , Anton de Kom Universiteit van Suriname , Nationaal Archief Suriname , Nationaal Archief Curaçao , Nationaal Archief Aruba , Nationaal Archief , Stichting voor Surinaamse Genealogie , Stichting Historische Database Suriname en de Cariben
- Projecttype
- Onderzoek
We kunnen niet zonder uw hulp. Iedereen die Nederlands leest en toegang heeft tot internet kan meedoen. Dat kan wanneer dat ú het beste uitkomt: deelname is heel flexibel. Iedereen kan het leren. Er zijn wekelijks online trainingen waar we uitleggen hoe het werkt. En de levendige community van deelnemers helpt u graag verder op weg.
Honderden vrijwilligers helpen mee met het invoeren van de geboorte-, huwelijks- en overlijdensaangiften in een database. Zo bouwen we aan een bestand van alle inwoners van Suriname, Curaçao en andere Caraïbische eilanden, in de koloniale tijd. Dit bestand wordt online voor iedereen beschikbaar.
Uitgelicht
Project
De HDSC is een samenwerking tussen honderden deelnemers die helpen met het invoeren van de akten, en kennis- en erfgoedinstellingen uit het Caribisch gebied en Nederland. Alle gegevens die worden verzameld, worden als open data online gepubliceerd bij de nationale archieven.
Het online brengen van de slavenregisters van Suriname en Curaçao (2018-2020) was de eerste stap in een ambitieus plan om informatie over álle bewoners van Suriname en Curaçao vanaf ongeveer 1830 tot aan 1950 in één grote database beschikbaar te maken. Deze database verbindt personen die voorkomen in diverse archiefbronnen, zoals de slavenregisters, emancipatieregisters, burgerlijke stand en volkstellingen. Dit maakt het gemakkelijker om voorouders op te sporen, maar opent ook allerlei wegen voor wetenschappelijk onderzoek naar de levenslopen van mensen in een tropische koloniale samenleving.
Databases
Welke databases zijn inmiddels beschikbaar gemaakt?
Slavenregisters van Suriname (1830-1863)
Slaven- en emancipatieregisters Curaçao (1839-1863)
Burgerlijke Stand Suriname (vanaf 1828)
Slavernij en emancipatie Aruba (1840-1863)
Emancipatie Sint Eustatius (1862-1863)
Wijkregisters Paramaribo (1828-1847)
Subprojecten
Het overkoepelende project Historische Database van Suriname en de Cariben bestaat uit verschillende onderzoeksprojecten, allemaal gefocust op een bepaald aspect van het koloniale verleden van Suriname en de Cariben.
Partners
De Historische Database van Suriname en de Cariben (HDSC) is een samenwerking tussen archieven en universiteiten in Suriname, Curaçao, Aruba en Nederland, en honderden vrijwilligers en donateurs. De publicaties van de HDSC zijn mede mogelijk gemaakt door de Gerda Henkel Stiftung, het Platform Digitale Infrastructuur Social Sciences and Humanities (PDI-SSH), het Cultuurfonds, Stichting Democratie en Media, NWO, CLARIAH en Radboud Institute for Culture and History (RICH).