Logo en familiefoto, Historische Database Suriname & de Cariben
Logo en familiefoto, Historische Database Suriname & de Cariben

Historische Database van Suriname en de Cariben

Welkom bij de Historische Database van Suriname & de Cariben (HDSC). Ons doel is om informatie over de bevolking van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen online te brengen voor het publiek en voor wetenschappelijk onderzoek. Helpt u mee om de geschiedenis van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen voor iedereen online toegankelijk te maken?

Meld u zich dan hier aan! 

We kunnen niet zonder uw hulp. Iedereen die Nederlands leest en toegang heeft tot internet kan meedoen. Dat kan wanneer dat ú het beste uitkomt: deelname is heel flexibel. Iedereen kan het leren. Er zijn wekelijks online trainingen waar we uitleggen hoe het werkt. En de levendige community van deelnemers helpt u graag verder op weg.

Honderden vrijwilligers helpen mee met het invoeren van de geboorte-, huwelijks- en overlijdensaangiften in een database. Zo bouwen we aan een bestand van alle inwoners van Suriname, Curaçao en andere Caraïbische eilanden, in de koloniale tijd. Dit bestand wordt online voor iedereen beschikbaar. 

“Toen ik eenmaal begonnen was kwam er ook een grote dosis enthousiasme. In feite raakte ik eraan verslingerd, het werd een passie
Foto George Zichterman
George Zichterman Vrijwilliger Historische Database Suriname en de Cariben Het verhaal van George
Hoe groot was het toeval dat ik nou net de geboorteakte van mijn overgrootmoeder voor mijn neus kreeg!
Saoendy Tanuya Orelia
Saoendy Tanuya Orelia Vrijwilliger Historische Database Suriname en de Cariben Het verhaal van Saoendy

Uitgelicht

Hindostaanse contractarbeiders in het immigrantendepot, Hendrik Doijer, 1903 - 1910

Surinaamse sterfteregisters onthullen lot Hindostaanse contractarbeiders na slavernij

Op 17 april wordt een belangrijke stap gezet in het zichtbaar maken van Surinaamse geschiedenis na de slavernij. Overlijdensakten van 1846-1915 maken de geschiedenis van Hindostaanse contractarbeiders zichtbaar, die eerder vaak ontbrak in archieven.

Schematische weergave van het koppelen van slavernijregisters

Project

De HDSC is een samenwerking tussen honderden deelnemers die helpen met het invoeren van de akten, en kennis- en erfgoedinstellingen uit het Caribisch gebied en Nederland. Alle gegevens die worden verzameld, worden als open data online gepubliceerd bij de nationale archieven.

Het online brengen van de slavenregisters van Suriname en Curaçao (2018-2020) was de eerste stap in een ambitieus plan om informatie over álle bewoners van Suriname en Curaçao vanaf ongeveer 1830 tot aan 1950 in één grote database beschikbaar te maken. Deze database verbindt personen die voorkomen in diverse archiefbronnen, zoals de slavenregisters, emancipatieregisters, burgerlijke stand en volkstellingen. Dit maakt het gemakkelijker om voorouders op te sporen, maar opent ook allerlei wegen voor wetenschappelijk onderzoek naar de levenslopen van mensen in een tropische koloniale samenleving. 

Databases

Welke databases zijn inmiddels beschikbaar gemaakt?

Slavenregisters van Suriname (1830-1863)

Lees de zoekhulp

Doorzoek de database

Download de database 

Slaven- en emancipatieregisters Curaçao (1839-1863)

Lees de zoekhulp 

Doorzoek de database

Download de database 

Burgerlijke Stand Suriname (vanaf 1828)

Lees de zoekhulp 

Doorzoek de database

Slavernij en emancipatie Aruba (1840-1863)

Lees de zoekhulp

Doorzoek de database

Emancipatie Sint Eustatius (1862-1863)

Lees de zoekhulp

Doorzoek de database

Doe gewoon allemaal mee, des te eerder is het klaar!
foto-rina-pestana-de-gouveia
Rina Pestana De Gouveia Vrijwilliger Historische Database Suriname en de Cariben Het verhaal van Rina
Ik deed eigenlijk eerst mee uit eigenbelang, maar besefte al snel hoe belangrijk het is dat we de namen van al deze mensen voor de eeuwigheid vast kunnen leggen.
Foto Magda Tawjoeram
Magda Tawjoeram Vrijwilliger Historische Database Suriname en de Cariben Het verhaal van Magda

Subprojecten

Het overkoepelende project Historische Database van Suriname en de Cariben bestaat uit verschillende onderzoeksprojecten, allemaal gefocust op een bepaald aspect van het koloniale verleden van Suriname en de Cariben.

Map of Curacao (1836)

Herkennen van getranscribeerde entiteiten voor de historische databank Suriname Curaçao

Een team van de Historische Database Suriname en Curaçao ontwikkelt een methode om geautomatiseerde technologie voor handgeschreven tekstherkenning en entiteitherkenning te integreren in de workflow.

Slaven register

Legacies of Bondage

In dit project bouwen onderzoekers een database van de Surinaamse bevolking tussen 1830 en 1950. Het combineert de registers van de individuele levens van tot slaafgemaakten, contractarbeiders uit China, India en Indonesië en vrije burgers.

Map of the ethnicities in Paramaribo in 1846

De Paramaribo wijkregisters

In dit project zullen gegevens uit de Paramaribo wijkregisters (1828-1846) beschikbaar worden gesteld als een FAIR-databank die zowel voor wetenschappelijk onderzoek als voor een breder publiek voor familiegeschiedenis kan worden gebruikt.

Partners

De Historische Database van Suriname en de Cariben (HDSC) is een samenwerking tussen archieven en universiteiten in Suriname, Curaçao, Aruba en Nederland, en honderden vrijwilligers en donateurs. De publicaties van de HDSC zijn mede mogelijk gemaakt door de Gerda Henkel Stiftung, het Platform Digitale Infrastructuur Social Sciences and Humanities (PDI-SSH), het Cultuurfonds, Stichting Democratie en Media, NWO, CLARIAH en Radboud Institute for Culture and History (RICH).

Contactinformatie

slavenregisters@let.ru.nl