drie lege wc rollen
drie lege wc rollen

HOME-IBD

Tijdsduur
2023 tot 2027
Projecttype
Onderzoek
Organisatieonderdeel
Radboudumc

Dit project heeft tot doel opflakkeringen te detecteren en te voorspellen en patiënten te helpen Inflammatory Bowel Disease (IBD) of inflammatoire darmziekte thuis te monitoren met behulp van slimme technologieën. Continue monitoring op afstand kan artsen voorzien van objectieve gegevens over de fysiologische veranderingen en de ontstekingstoestand bij IBD, die momenteel ontbreken. Een beter begrip en voorspelling van opflakkeringen kan de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren en de zorgkosten verlagen. Het project biedt een unieke nieuwe manier om IBD te monitoren, waarbij expertise van RadboudUMC, Imec-NL en Galapagos wordt gecombineerd. Tot nu toe waren e-Health-instrumenten gebaseerd op vragenlijsten en zijn er geen niet-invasieve thuismetingen voor IBD ontwikkeld.

Vroegtijdige detectie van opflakkeringen van inflammatoire darmziekten zou aanzienlijke maatschappelijke gevolgen op de korte en lange termijn kunnen hebben, evenals een aanzienlijke economische impact op gezondheidszorgsystemen, verzekeraars en patiënten. De impact op de korte termijn omvat onder meer de verbetering van de levenskwaliteit van mensen met IBD en hun vermogen om hun ziekte effectiever te beheersen en ernstige opflakkeringen te voorkomen die kunnen leiden tot bezoeken aan de spoedeisende hulp, ziekenhuisopname en andere complicaties. waardoor de behoefte aan dure ziekenhuisopnames en operaties wordt verminderd. Een beter ziektebeheer kan ook leiden tot een hogere productiviteit van patiënten en een lager ziekteverzuim, wat positieve economische gevolgen kan hebben voor individuen, werkgevers en de samenleving als geheel.

De wetenschappelijke impact van ons project zou kunnen leiden tot nieuwe ontdekkingen over de pathofysiologie van de ziekte en de triggers ervan. Waar onderzoek voornamelijk IBD-parameters afzonderlijk in een gecontroleerde omgeving heeft bestudeerd, biedt de toiletbril een unieke, nieuwe en objectieve manier om meerdere vitale parameters thuis op niet-invasieve wijze gedurende langere perioden te monitoren.
De gegevens die uit het project worden gegenereerd, kunnen worden gebruikt om verder onderzoek te ondersteunen en ons begrip van de ziekte te verbeteren, wat uiteindelijk kan leiden tot betere preventie- en managementstrategieën. Het project zou ook kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde geneeskundebenaderingen die rekening houden met individuele patiëntkenmerken en ziekteprogressie.

Financiering

Health Holland, Maag Lever Darm Stichting, Galapagos

Partners

Radboud Universitair Medisch Centrum, Imec-NL, Alfasigma