Infrastructure nature

Infrastructurering van de natuur als grenstechniek. Hoe (super)staten ontheemding intensiveren door onherbergzame landschappen

Tijdsduur
1 mei 2024 tot 1 mei 2026
Projectleden
Dr. Peter Teunissen , Dr. Penny Koutrolikou - University of Thessaly , dr. J. Schapendonk (Joris)
Projecttype
Onderzoek

Dit onderzoeksproject wil een bijdrage leveren aan het bredere veld van studies naar gedwongen migratie door zich te richten op de relatie tussen natuur, grensregimes en de verplaatsing van ontheemde bevolkingsgroepen. We onderzoeken hoe de natuur wordt opgenomen in controleregimes en hoe de natuur op haar beurt deze regimes beïnvloedt, waardoor deze wisselwerking een reeks onherbergzame landschappen voor ontheemden vormt. In nauwe samenwerking met lokale kennisproducenten en niet-academische onderzoekspartners brengen we onherbergzame landschappen in kaart waar ontheemden zich doorheen bewegen. Bovendien zullen we drie verschillende grenslandschappen etnografisch bestuderen.

Financiering

Gerda Henkel Stiftung